29 martie 2024
ActualitateȘcoala Gimnazială „Dr. Al. Safran” Bacău a sărbătorit Erasmus+ 30 în Ungaria

Școala Gimnazială „Dr. Al. Safran” Bacău a sărbătorit Erasmus+ 30 în Ungaria

Opt elevi de la Şcoala Gimnazială „Dr. Alexandru Şafran, din clasele a VII-a şi a VIII-a (Arhip Laurenţiu, Marin Cristiana, Pârlog Alexandra, Abageru Ioan, Năforniţă Medeea, Stoica Nicole, Mavriche Adina şi Lazăr Alexandru), însoţiţi de profesorii Gabriela Pătrău şi Cătălin Tunaru, au participat, între 15-20 octombrie 2017, la activitățile organizate de scoala partneră din Ungaria, liceul Szegedi Szakképzési Centrum Móravárosi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, în Proiectul Erasmus Plus „Knowing You Knowing Me”, ce reuneşte alături de instituţiile de învătământ mai sus menţionte alte trei şcoli din Franţa ( Lycee Polyvalent Clement Ader din Bernay), Marea Britanie (Washwood Heath Academy din Birmingham) şi Turcia (Mehmet Nuri Küçükköylü İmam Hatip Ortaokulu din Konya).

Programul a cuprins activităţi ce au respectat obiectivele propuse în proiect și s-au derulat conform programului stabilit. Elevii au participat la ateliere de desen și tehnica Marble, la activități sportive, la un concurs de cultură generală și la un atelier de măști și desene de Hallowen. Gazdele şi-au prezentat şcoala, iar cei peste 40 de elevi implicaţi în proiect alături de profesorii însoţitori au avut un bun prilej de a pune în practică ideea de toleranţă religioasă vizitând pe parcursul celor cinci zile de vizită o catedrală catolică, o biserică luterană şi o sinagogă.

Activitățile propuse au avut un grad mare de interacțiune între elevii din țările partenere, a generat colaborare și învățare prin cooperare, a permis dezvoltarea competențelor linvistice și de utilizare a calculatorului. În egală măsură, mobilitatea a oferit elevilor oportunități de creștere a stimei de sine, relaționarea si implicarea în activitățile de grup. Socializarea și prietenia au fost atributele cheie care i-a legat pe parcursul acestei săptămâni.



Și profesorii s-au implicat activ

Profesorii au participat la un seminar cu tema “Motivated language learning”, ocazie cu care şi –au împărtăşit reciproc idei interesante privind modalităţile de a-i motiva pe elevii de azi să înveţe limba engleză, un adevarat maraton de invatare experientiala.
Un grup de profesori din Finlanda, aflat în localitate cu ocazia unui alt proiect, ni s-a alăturat şi ne-au oferit informaţii interesante în legătură cu sistemul educational si metode si tehnici de motivare a elevilor pentru invatarea limbilor din tara lor.

,,Zilele însorite de la Szeged au permis nu numai plimbări prin zona veche a oraşului ( Poarta Eroilor, Muzeul Ferenc Mora, Piaţa Szechenyi), dar şi posibilitatea de a explora râul Tisa văslind unii alături de ceilalţi într-o barcă dragon. Am intrat în contact cu tradiţiile locale învăţând să dansăm alături de dansatori profesionişti aparţinând unui ansamblu de dans traditional local. Istoria recentă a fost şi ea prezentă printr-un moment dedicate comemorării evenimentelor din octombrie -noiembrie 1956’’- a declarat prof. Catalin Tunaru.

Diseminare… la școală

Consideram ca mobilitatea si-a atins obiectivele propuse, iar atat elevii cat si profesorii participanti au avut ocazia sa isi dezvolte noi competente si abilitati la nivel international, sa reprezinte cu cinste scoala, orasul si tara! Ne bucuram ca am putut oferi elevilor nostri sansa de a participa la aceasta experienta Erasmus de neuitat, care suntem sigura ca ii va motiva pentru rezultate bune si foarte bune la invatatura si examenele scolare viitoare.

În 2017, programul Erasmus + sărbătorește a 30-a aniversare la nivel european şi a 20-a în România. Prin cele doua proiecte pe care scoala noastra le deruleaza in acest an scolar, am oferit posibilitatea ca 12 elevi si 21 de cadre didactice participe la mobilitati transnationale, sa isi dezvolte noi competente si abilitati, sa cunoasca alte sisteme educationale si culturi, să studieze impreuna cu colegii din strainate și să câștige o experiență deosebita.

Ultima activitate de formare din acest an va avea loc în aceste zile, unde cinci profesori din scoala noastra vor participa la cursul structurat ,,Digital and social media competencies @school”, organizat de Asociatia Euphoria din Roma, Italia, in cadrul Proiectului Erasmus Ka1, ,,Profesionisti in educatie pentru o scoala a viitorului” .

La intoarcerea din mobilitate, scoala noastra va organiza un eveniment de diseminare si valorizarea a experientelor Erasmus + din acest an, ,, Toamna se numara … mobilitatile”, la care vor fi invitati elevi, parinti, membrii comunitatii locale, profesori din alte scoli.

Coodonator de proiect Romania,
Prof. Dr. Mihaela Cojocaru

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri