26 aprilie 2024
ActualitateCinci primari arestati intr-un an

Cinci primari arestati intr-un an

Daca s-ar realiza un top al administratiei pentru activitatea din 2014, judetul Bacau ar fi printre fruntasi la categoria “Asa nu”. Cauza ar fi primarii care, pentru trei sau mai multe luni, nu si-au mai putut indeplini atributiile fiind cercetati, retinuti, apoi suspendati sau demisionari.

Primul care si-a dat demisia a fost Aurel Varga, primarul comunei Luizi Calugara, care era arestat preventiv din decembrie 2013. In ianuarie 2014, arestul a fost prelungit cu inca 30 de zile, iar Varga si-a dat demisia din functie. Edilul era acuzat de instigare la abuz in serviciu, abuz in serviciu, instigare la fals intelectual si instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata. Concret, pe vremea când era consilier local, Varga i-ar fi instigat pe primarul de atunci, pe directorul scolii si pe unii alesi locali sa incheie contracte cu doua firme de constructii la preturi supraevaluate si fara sa respecte legislatia privind achizitiile publice. Contractele vizau construirea unui teren de sport, a unui teren de tenis si reabilitarea scolii. Prejudiciul adus bugetului comunei, de circa 750.000 de lei, a fost acoperit in mare parte de edil, care si-a vândut casa. Odata cu europarlamentarele din mai, la Luizi Calugara au avut loc si alegeri pentru functia de primar.

primari



A inventat arierate…

Si Ionel Turcan, primarul comunei Horgesti, a renuntat la functie in 2014. El era cercertat de parchet sub acuzatia de abuz in serviciu, fals intelectual si instigare la fals material in inscrisuri materiale inca din anul precedent, când a fost retinut. Concret, el ar fi antedatat un contract cu o societate de constructii pentru a solicita bani pentru plata unor arierate inexistente. Din acte reiesea ca firma executase lucrari dar nu primise contravaloare lucrarilor. In realitate, lucrarile nu fusera inca executate. Avantajul obtinut ar fi fost de 218.216 de lei. Ionel Turcan si-a dat demisia in august 2014, motivând ca are probleme de ordin personal.

Cercetat pentru furt de curent

Urmatorul prins cu mâta in sac a fost Cristinel Bostan, primarul comunei Sascut, care a fost arestat preventiv pentru 29 de zile in mai 2014, fiind cercetat pentru acte de coruptie alaturi de alte 13 persoane (angajati ai E.ON si oameni de afaceri). Edilul era acuzat de furt, executarea sau folosirea de instalatii clandestine in scopul racordarii la reteaua de electricitate si cumparare de influenta. Dupa arestul preventiv, au urmat inca doua luni de arest domiciliu, dupa care s-a dispus masura controlului judiciar si s-a intors la primarie. Fiind sub control judiciar, Bostan e obligat sa se prezinte la politie conform unui program si la organul de urmarire penala sau la judecator de câte ori este chemat, sa nu ia legatura cu ceilalti inculpati si sa nu paraseasca judetul fara sa anunte organele de cercetare.

Cinci infractiuni si o suspendare

Cel mai rasunator caz este al lui Romeo Stavarache, primarul municipiului resedinta de judet, initial cercetat sub control judiciar pentru luare de mita, alaturi de Liviu Goian si Liviu Cenusa. Pe 1 iulie, dupa ce a luat legatura cu ceilalti inculpati din dosar, procurorii DNA au cerut arestarea pentru 30 de zile a celor trei, masura care a fost prelungita pâna pe 3 septembrie, când Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis sa fie judecati in arest la domiciliu. Edilul a fost trimis in judecata de DNA pentru cinci infractiuni de luare de mita comise intre 2008 si 2011, valoarea totala a sumelor primite de la constructori depasind 2,3 milioane de lei. In momentul arestarii, Romeo Stavarache a fost suspendat din functie prin ordinul prefectului. Atributiile de primar au fost preluate de Vasile Tescaru, care era, din mai 2014, data la care Mihai Sustac a demisionat, singurul viceprimar in functie.

Un razboi câstigat de angajat76

Ionel Galatanu, primarul comunei Odobesti, a fost condamnat de Curtea de Apel Bacau la 1 an si 6 luni de inchisoare pentru infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor in forma continuata si participatie improprie la abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. Suplimentar, i-au fost interzise anumite drepturi pentru o perioada de 5 ani. El a fost chemat in instanta de fostul casier al primariei, care a acuzat ca nu a fost primit la un concurs de angajare. Presedinte de comisie era Ionel Galatanu, cu care fostul angajat se afla in conflict de câtiva ani. Pe 12 noiembrie 2014, primarul s-a predat pentru a fi incarcerat, iar atributiile sale au fost preluate de viceprimar. El a declarat presei ca in semn de protest va intra in greva foamei, dar se pare ca s-a razgândit.

Stavarache primeste acelasi raspuns: arest la domiciliu

Primarul suspendat al Bacaului, Romeo Stavarache, si-a facut un obicei din a depune cereri in instanta pe diverse motive. De-abia s-a judecat, saptamâna trecuta, o cerere de inlocuire a arestului la domiciliu, ca, luni, Curtea de Apel a trebuit, conform legii, sa verifice masura preventiva.

Asadar, primarul a devenit vedeta instantei din Bacau, dar si la Inalta Curte de Casatie si Justitie, unde doar saptamâna aceasta se vor judeca o contestatie si un recurs formulate de primar impotriva solutiilor date de Curtea de Apel care i-a respins doua cereri, una pe inlocuirea arestului la domiciliu si alta pe o exceptie de neconstitutionalitate.

Pentru ca, luni, Curtea de Apel a mentinut din nou arestul la domiciliu in cazul primarului si al afaceristilor Liviu Goian si Liviu Cenusa, urmeaza noi contestatii la ICCJ care se vor judeca probabil saptamâna viitoare.

„Având in vedere ca perioada arestului la domiciliu se tot prelungeste, din punctul nostru de vedere incepe sa se incalce prezumtia de nevinovatie si dreptul la libertate garantat de Constitutie, in conditiile in care lipseste pericolul social si ar putea fi dispus controlul judiciar. Dar, respectam deciziile instantei oricare ar fi ele”, ne-a declarat Doinita Boana, avocata primarului. (Catalina Chifu)

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri