19 aprilie 2024
ActualitateAu fost echilibrate bugetele locale. Bani pentru proiecte si arierate

Au fost echilibrate bugetele locale. Bani pentru proiecte si arierate

Alesii judetului au aprobat, vineri, in sedinta extraordinara, hotarârea privind repartizarea pe unitati administrativ-teritoriale (UAT) a “sumelor defalcate din unele venituri ale statului”. Municipiile si orasele nu au primi bani deoarece se descurca din veniturile proprii. Comunelor le-au fost repartizate sume cuprinse intre 65.000 si 246.000 de lei.

Petrica Mihaila, PDL, a vorbit despre “mita electorala” si a acuzat Executivul ca i-a favorizat pe primarii care au adus voturi candidatului PSD. “La polul opus se afla primarii ACL, cei care au fost cinstiti cu partidul lor si care au primit sume de 3-4 ori mai mici”, a afirmat Mihaila. El a incercat sa faca “mici reparatii” printr-un amendament: “Propun sa luam 70.000 de lei de la Huruiesti si sa-i dam la Oncesti, sa luam 50.000 de la Stanisesti si sa-i dam la Buhoci, sa luam 40.000 de la Rachitoasa si sa-i dam la Gioseni.” De asemenea, a incercat sa-si convinga colegii sa amâne proiectul pâna dupa alegeri.

A intervenit Vasile Cautis, PSD, care le-a reamintit celor din PDL modul in care comisia a impartit acesti bani: “Criteriile sunt destul de riguroase si sunt conform legii. Primul este achitarea arieratelor, tinând cont de vechimea acestor arierate. Al doilea criteriu a fost asigurarea cofinantarii proiectelor de dezvoltare locala sau de infrastructura derulate de UAT-uri. Eu cred ca mita electorala nu exista in acest caz.”



Constantin Draganuta, PDL, nu a fost de acord cu amânarea proiectului, afirmând ca abia atunci s-ar putea vorbi de mita electorala. El a propus sa se majoreze suma repartizata comunei Urechesti de la 90.000 la 150.000 de lei, luând câte 5.000 de lei de la comunele care au peste 200.000 de lei. Motivul? Primaria Urechesti are datorii foarte mari catre E.ON.

Si Vasile Humulescu, PC, a propus o corectie: sa se suplimenteze cu 20.000 de lei suma data comunei Pârgaresti, taind câte 10.000 de lei de la Girleni si Oncesti. Dragos Benea, presedintele CJ, a explicat ca datorii catre E.ON au toate primariile.

“Datoriile apar in functie de cum iti dramuiesti bugetul, a afirmat Dragos Benea. Daca iti prioritizezi balastari si alte minuni, evident ca nu-ti mai ramân bani pentru EON sau pentru lemne. Sa stiti ca in judet sunt si primarii care incep constructia bugetului cu E.ON, cu lemnele, cu salariile pentru profesori si asistentii personali, iar la balastari dau sumele ramase.”

Ionel Floroiu, vicepresedinte CJ, a venit cu detalii tehnice. El a precizat ca adresa de la Finante privind echilibrarea bugetelor locale a venit pe 9 octombrie, ordonatorul de credite având la dispozitie 30 de zile ca sa le repartizeze UAT-urilor, si ca sumele au fost impartite in baza unei analize si a consultarii primariilor.

“Marturisesc ca aceasta decizie s-a luat in functie de proiectele pe care le au comunele. Majoritatea comunelor care sunt cu sume mai importante au proiecte pe fonduri europene si au nevoie de cofinantare. De asemenea, avem peste 60 de proiecte cu Ministerul Dezvoltarii Regionale pe infrastructura rutiera. Si acestea au nevoie de cofinantare. Eu consider ca e un buget echilibrat si bine intocmit”, a precizat Ionel Floroiu.

Toate cele patru amendamente au fost supuse aprobarii, dar singurul care a trecut, obtinând 20 de voturi pentru, a fost cel propus de Vasile Humulescu.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri