10 mai 2024
ActualitateZiua Vânătorilor de Munte marcată la Târgu Ocna

Ziua Vânătorilor de Munte marcată la Târgu Ocna

Primăria orașului Târgu Ocna, în colaborare cu Batalionul 22 „Cireșoaia” – Vânători de Munte din Sfântu Gheorghe (Covasna), a organizat, miercuri, 2 noiembrie, în Piațeta „Costache Negri”, a XVII-a ediție a manifestării „Ziua Vânătorilor de Munte”. 

La eveniment au venit comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu” – col. Nicolae Gabriel Oros, primarul orașului Târgu Ocna – Cristian-Aurelian Ciubotaru, vicepreședintele Consiliului Județean – Gelu-Ionuț Panfil, generalul de brigadă (rtr) Vasile Florea, comandantul Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia” – lt. col. Mihai Pop, comandantul ISU Bacău – col. Ovidiu Cărășel, directorul Centrului Educativ Târgu Ocna – comisar de poliție penitenciară Viorel Marcel Voicu, președintele Filialei Bacău Cultul Eroilor – Dănuț Voicu și directorul general al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău – Cristian Codreanu.

Manifestarea a fost deschisă cu trecerea în revistă a Gărzii de onoare și cu intonarea Imnului de stat. Momentul a fost urmat de o slujbă religioasă ținută de un sobor de preoți sub protia protopopului de Onești, dr. Ioan Bârgăoanu – care a prezentat și mesajul IPS Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului.



A urmat o scurtă serie de alocuțiuni, susținute de generalul de brigadă Vasile Florea, de colonel Nicolae Gabriel Oros – care a transmis și mesajul șefului Statului Major al Forțelor Terestre, gl. mr. Iulian Berdilă și de Gelu-Ionuț Panfil.

Primarul Cristian-Aurelian Ciubotaru a oferit, apoi, diplome de gratitudine col. Nicolae Gabriel Oros și comandantului Batalionului 22 Vânători de Munte „Cireșoaia”, lt. col. Mihai Pop. De asemenea, col. Nicolae Gabriel Oros a oferit primarului orașului Târgu Ocna o plachetă din partea Vânătorilor de Munte.

Activitățile din piațetă s-au încheiat cu depunerea de coroane de flori la Monumentul Eroilor, cu prezentarea onorului și defilarea Gărzii de Onoare, pe imnurile interpretate de Muzica militară a Bazei 95 Aeriană din Bacău. După care participanții s-au deplasat, alături de veterani, militari activi și în rezervă, la Monumentul Eroilor din cartierul Poieni, acolo unde au fost depuse, de asemenea, coroane de flori în amintirea celor căzuți pe câmpul de luptă. 

Corpul Vânătorilor de Munte – istorie glorioasă 

Corpul Vânătorilor de Munte”, unitate de elită a Armatei Române, a fost creat la 3 noiembrie 1916, prin transformarea Școlii Militare de Schiori București. La 27 decembrie 1916, Corpul Vânătorilor de Munte a fost transformat în Batalionul Vânători de Munte, care a participat la bătălia de la Oituz și pentru cucerirea culmilor Coșna și Cireșoaia.

În Al Doilea Război Mondial, vânătorii de munte au participat la eliberarea Bucovinei și nordului Basarabiei, ajungând până în munții Caucaz și ai Crimeii (campania din Est), luptând apoi pentru eliberarea Transilvaniei, în Ungaria, în munții Bukk și în Slovacia, în munții Metaliferi, Tatra Mare, Tatra Mică, Carpații Albi și, în final, în podișul Boemiei (campania din Vest).

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri