5 decembrie 2024

Ziua Unității Germane sărbătorită și în Bacău

Membrii Forumului Democrat German (FDG) din Bacău au marcat Ziua Unității Germane (Tag der Deutschen Einheit), sărbătorită în fiecare an pe 3 octombrie, data la care, în 1990, a fost reunificată Germania, după ce în 9-10 noiembrie 1989 a fost demolat celebrul Zid al Berlinului care separa Berlinul de Est (din fosta Republică Democrată Germană) de Berlinul de Vest (din Republica Federală a Germaniei).

 



Alături de membrii FDG au venit și consilierul județean Ilie Bârzu, dar și o parte dintre președinții comunităților minorităților din Bacău: Vasile Agop (Uniunea Armenilor din România), Hainrich Brif (Comunitatea Evreilor) și Silviu Niță (Comunitatea Italienilor). De asemenea, au fost prezenți și membri ai Filialei județene Cultul Eroilor din Bacău, împreună cu președintele Dănuț Voicu.

Manifestarea a fost deschisă de președinta FDG Bacău, Mihaela Brunhuber, care a făcut o scurtă incursiune în istoria evenimentelor marcate anual pe 3 octombrie în Germania și a prezentat miniexpoziția de fotografii „Zidul Berlinului de la ridicare până la demolare (1961-1989). Cu acest prilej, președinta Forumului băcăuan a explicat ce impact a avut în primii ani după ridicarea Zidului așa-numitul „Război al difuzoarelor”, când peste zid erau transmise, prin megafoane, mesaje și dintr-o parte și din cealaltă. Acest război i-a adus la exasperare pe berlinezii care locuiau în preajma Zidului.

Reuniunea de la Bacău a fost animată și de carismaticul ziarist și fotograf Ulrich Brunhuber, soțul Mihaelei, dar și de melodiile germane interpretate de doi virtuozi muzicieni, clapiștii Mihai Todașcă (fostul președinte al FDG Bacău) și prof. Doru Sascău. În programul artistic au evoluat și două dintre elevele Colegiului Național de Artă „George Apostu”, delicatele balerine Sophia Brunhuber și Rebeca Dascălu, pregătite artistic de profesoara Simona Baicu.

De asemenea, participanților la reuniune le-au fost oferite câte trei albume de fotografii tipărite în condiții grafice excelente de Editura și tipografia Honterus din Sibiu, cu sprijinul FDG din România – regiunea Extracarpatică (Moldova și Muntenia). Primul album este „Delta Dunării și lumea păsărilor” (Honterus, 2023), realizat de dr. Klaus Fabritius – membru titular al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești și de Eduard Duldner – absolvent al Universității de Arte, secția Pictură, din București. Al doilea album, „66 Alb-Negru” (Honterus, 2023) cuprinde 66 de fotografii și este dedicat aniversării a 66 de ani de la înființarea „Casei Schiller” a minorității germane din București. Autorii sunt dr. Klaus Fabritius, ing. Cristian Sencovici și Eduard Duldner. Iar al treilea album, „Fluturii – suflete călătoare” (Honterus, 2022), cu spectaculoase imagini ale unor lepidoptere, este realizat de prof. dr. doc. h. c. László Rákosy – de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, de dr. Klaus Fabritius și de Eduard Duldner.

Participanților la eveniment le-a fost oferită și câte o porție de varză înăbușită cu cârnați – un preparat specific german.

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -