9 mai 2024
ActualitateZiua tanchistului 2023 sărbătorită în Bacău

Ziua tanchistului 2023 sărbătorită în Bacău

Batalionul 631 Tancuri „Oituz”, din Bacău, unitate a Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” a Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, a marcat, printr-un ceremonial militar și religios, Ziua Tanchiștilor din România, sărbătorită anual la 1 august. La acest eveniment au participat, alături de militarii Batalionului, reprezentanți ai Statului Major al Forțelor Terestre, ai Brigăzii 15 Mecanizată, ai unor unități militare, ai unor organizații de interes public și ai unor unități administrative teritoriale. 

În deschiderea manifestării a fost oficiat un serviciu religios, săvârșit de preotul militar al Garnizoanei Bacău, părintele Lucian Butnaru.

Comandantul Batalionului 631 Tancuri „Oituz”, lt. col. Adrian Stanciu a prezentat, apoi, onorul comandantului Brigăzii 15 Mecanizată, col. Claudiu-Mădălin Tamaș. După care reprezentantul șefului Statului Major al Forțelor Terestre, col. de tancuri Valentin Torcică, șeful secției Doctrine, a prezentat mesajul șefului Statului Major al Forțelor Terestre cu ocazia sărbătoririi Zilei Tanchistului.



Despre semnificația și importanța evenimentului sărbătorit și despre realizările recente ale Batalionului 631, de la înființarea căruia se împlinesc 67 de ani, a vorbit lt. col. Adrian Stanciu. Iar despre importanța unităților de tancuri în Armata Română și despre serviciile militare ale Brigăzii 15 Mecanizată mai ales în contextul evenimentelor militare actuale a vorbit col. Claudiu-Mădălin Tamaș. 

Înaintări în grad militar, embleme și distincții de onoare 

Militarilor Batalionului 631 și invitaților le-au fost citite apoi Ordine ale Ministrului Apărării Naționale și ale comandantului Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, prin care au fost ridicați în grad ofițeri și subofițeri ai Batalionului 631 băcăuan.

De asemenea, cu prilejul Zilei Tanchiștilor au fost acordate embleme de onoare ale Forțelor Terestre, embleme de onoare și de merit în serviciul armatei și al păcii, precum și distincții unor militari. Astfel de diplome și embleme au fost acordate și unor reprezentanți și șefi ai unor unități militare, organizații de interes public și ai unor unități administrative teritoriale, precum și certificate de apreciere, diplome de merit și plachete.

Între cei care au primit astfel de distincții s-au aflat și comandorul Ioan Mischie, comandantul Garnizoanei Bacău, militari care au luptat în Teatrele de operații, Dănuț Voicu – președintele Filialei Bacău „Colonel Corneliu Chirieș” a Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, primarul comunei Oituz cu care este înfrățit Batalionul 631 – Claudiu Petrișor, dar și soldatului voluntar Andreea Pișcu, atletă la Clubul Sportiv „Știința” Bacău, deținătoare a numeroase medalii naționale și internaționale.

În mod excepțional, din partea Șefului Statului Major al Forțelor Terestre a fost acordată „Emblema de onoare a Forțelor Terestre” colonelului tanchist (rtr) George Gheorghiu, „în semn de apreciere pentru înaltul profesionalism manifestat în desfășurarea activităților cu caracter cultural prin promovarea istoriei și tradiției Armei Tancuri”. 

Arma Tancuri, o istorie de 104 ani în România 

La 1 August 1919 a fost constituit primul Batalion de tancuri sau care de luptă din Armata Română. Intuind avantajele oferite de carele de luptă, pe parcursul anului 1919, Ministerul de Război a solicitat guvernului francez achiziționarea a 225 de „care de luptă”. Prima Școală franceză de care de asalt pentru ofițerii și trupa română a fost înființată la Giurgiu, dar a fost deschisă și Școala de Care de Asalt din localitatea Mihai Bravu, ale cărei cadre de instrucție aveau să fie române. Pregătirea personalului de specialitate a continuat la Giurgiu, unde a fost înființat Batalionul carelor de asalt, prima formațiune de tancuri a Armatei Române. La 15 ianuarie 1920 s-a dispus dislocarea batalionului la Târgoviște, iar la 1 ianuarie 1921 a luat ființă Regimentul de Care de Luptă. La 1 noiembrie 1939 a fost înființat Regimentul 2 Care de Luptă, cu garnizoana la Târgu Mureș.

În garnizoana Bacău, Batalionul 631 Tancuri continuă tradiția Regimentului 63 Tancuri, care a funcționat din anul 1956. Batalionul 631 tancuri „Oituz” a fost înființat la 1 martie 1995, în garnizoana Bacău. De atunci, tanchiștii s-au aflat acolo unde a fost nevoie de ei, de pe câmpurile de luptă până în teatrul de operații din Afganistan.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri