Fundația LEOLAM (Eternitate) a evreilor care au trăit în municipiul Moinești organizează, pe 5 septembrie, tradiționala „Zi a Porților Deschise” la Cimitirul Evreiesc din localitate.

Evenimentul va avea loc între orele 15,00 și 18,00, iar o membră a Fundației, Mihaela Rusu, va fi ghidul zilei și va pune la dispoziție materiale informative pentru cei interesați de Sărbătorile Evreiești de Toamnă care vor veni. Intrarea la eveniment este liberă.

„Zilele Europene ale Culturii Evreiești – ne-a informat Mihaela Rusu – au devenit o tradiție pentru Moinești și Fundația LEOLAM. Încă din 2017, încercăm la fiecare început al lunii septembrie să marcăm această ocazie specială cu evenimente unice, care pun într-o nouă și surprinzătoare lumină patrimoniul evreiesc încă existent în Moinești”.

Fundația LEOLAM – scria pe internet, în anul 2013, Josephine Kohlenberg, fondatoare a Fundației – a luat naștere la inițiativa a patru foști moineșteni, răspândiți în toată lumea: surorile Josephine și Beatrice Kohlenberg și frații Hedi și Rinel Enghelberg. „Pe toți îi leagă o iubire profundă față de locul unde s-au născut și format și o dorință aprinsă de a nu lăsa să dispară spiritul a ceea ce a fost cândva una dintre cele mai vibrante comunității evreiești din România” – preciza fondatoarea.

Fundația LEOLAM are ca proiect principal întreținerea Cimitirului evreiesc din Moinești, precum și organizarea de acțiuni culturale care să păstreze Moineștiul pe lista locurilor de importanță majoră în istoria comunității evreiești din România.

 PUBLICITATE