Primăria comunei Măgirești va organiza, pe 3 iunie, ediția a IV-a a manifestării cu titlul „Ziua Nicu Enea”. Alături de organizatori sunt Consiliul Județean, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” și Fundația Culturală „Urmașii răzeșilor găzari de pe Valea Tazlăului Sărat”. Programul manifestării, care va avea loc în Sala de expoziție „Nicu Enea” din satul Valea Arinilor în care s-a născut pictorul băcăuan pe 28 mai 1897, va începe la ora 11,00.

Manifestarea debutează cu o slujbă de pomenire la Monumentul Nicu Enea și va continua cu o serie de comunicări susținute de scriitorul și dramaturgul Viorel Savin (autorul volumul „Pictorul Nicu Enea – Viața alcătuită din scrisori, articole și poze”), de criticul de artă Iulian Bucur, de pictorul și directorul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” – Dionis Pușcuță, de Carmen Istrate Murariu și Constantin Parascan.

În program mai este anunțată și înmânarea unor titluri de Cetățean de onoare ai comunei, dar și vernisarea expoziției de artă plastică „Nicu Enea, cu lucrări din colecția personală a lui Octav Olaru, și a expoziției de caricatură „VEMania”, a caricaturistului Victor Eugen Mihai.

La final, elevii Colegiului Național de Artă din Bacău vor susține un recital.

Moderatorul manifestării va fi Viorel Savin, iar coordonatorul acesteia primarul comunei Măgirești, Câdă Ionică.
Pictorul Nicu Enea a trăit mulți ani în Bacău, unde a realizat pictura bisericii Sfinții Voievozi din cartierul CFR și pictura cupolei Teatrului Bacovia. În 1934 a reprezentat România la Expoziția Internațională de Pictură de la Paris. În anii ’40 a primit comanda de a picta palatele regale, iar în 1942 a fost desemnat să renoveze catedrala ortodoxă din Chișinău.Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE