19 mai 2024
ActualitateZiua Nicu Enea, 125 de ani de la naștere, ediția a patra

Ziua Nicu Enea, 125 de ani de la naștere, ediția a patra

În satul Valea Arinilor din comuna Măgirești, Bacău, are loc, vineri, 3 iunie, cea de-a patra ediție a tradiționalei manifestări ,,Ziua Nicu Enea”, organizată de Primăria Măgirești, alături de Consiliul Județean Bacău, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău și Fundația Culturală „Urmașii răzeșilor găzari de pe Valea Tazlăului Sărat”.

Evenimentul, care marchează 125 de ani de la nașterea pictorului băcăuan Nicu Enea* va avea deschiderea cu începere de la ora 11.00, în Sala de expoziție ,,Nicu Enea”, din satul Valea Arinilor, locul de naștere al unuia dintre cei mai iluștri și prolifici exponenți ai artei plastice românești.

Programul manifestării va cuprinde: o slujbă de pomenire care se va oficia la Monumentul ,,Nicu Enea”; o serie de comunicări cu privire la viața și opera pictorului susținute de scriitorul și dramaturgul Viorel Savin (autorul volumul „Pictorul Nicu Enea – Viața alcătuită din scrisori, articole și poze”), de criticul de artă Iulian Bucur, de pictorul și directorul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” – Dionis Pușcuță, de Carmen Istrate Murariu și Constantin Parascan;  înmânarea unor titluri de ,,Cetățean de onoare” ai comunei Măgirești”, de către primarul Câdă Ionică; vernisarea expoziției de artă plastică „Nicu Enea”, cu lucrări din colecția personală a lui Octav Olaru, și a expoziției de caricatură „VEMania”, a caricaturistului Victor Eugen Mihai; recital muzical susținut de elevi ai Colegiului Național de Artă ,,George Apostu” din Bacău; colocviu de impresii. Moderatorul manifestării va fi Viorel Savin, iar coordonatorul acesteia, primarul comunei Măgirești, Câdă Ionică.



* Nicu Enea (28 mai 1897, sat Valea Arinilor, comuna Măgirești, Bacău – 16 septembrie 1960, Bacău) – repere biografice:

Elev al lui Camil Ressu, Jean Al. Steriadi, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petraşcu și Arthur Verona, la Şcoala de Arte Frumoase şi Academia Liberă de Pictură, pictor impresionist şi postimpresionist, Nicu Enea reprezintă România, în 1935, la expoziţia Internaţională de Pictură de la Paris, unde a primit medalia de argint, pentru lucrarea ,,Elvira”, un portret al soţiei sale, lucrare ce poate fi văzută la Casa Memorială ,,Nicu Enea” din Bacău. Căştigă concursul pentru a picta mai multe săli din Palatul Regal, în 1937 realizează pictura Bisericii ,,Sfinţii Voievozi” din Bacău, iar în 1942 participă la renovarea şi pictarea Catedralei Ortodoxe din Chişinău, Nicu Enea fiind şi autorul picturii de pe Cupola Teatrului ,,Bacovia”. Recunoaşterea talentului său este onorată prin organizarea mai multor expoziţii în Bucureşti, pictorul Nicu Enea fiind distins cu numeroase și importante premii.

După 1945, este îndepărtat din viaţa artistică, fiind acuzat de comunişti că a fost un apropiat al Casei Regale, devenind şomer, fiind nevoit să se angajeze la ,,Proletarul” şi obligat, pentru a trăi, să execute lozinci şi portrete ale unor demnitari comunişti. După anii 60, soţia sa Elvira reuşeşte să-i reabiliteze numele şi îl aduce în atenţia publicului, prin organizarea a două mari expoziţii, una în Bacău şi alta în Bucureşti. Casa în care a locuit, împreună cu numeroase opere de artă (pictură, grafică, obiecte personale) sunt donate de Elvira statului român, devenind, în 1970, Casa Memorială ,,Nicu Enea”, la care, mulţi ani, Elvira Enea a fost custode.

Pe lângă albumele și volumele dedicate pictorului băcăuan, în 2015, cu ocazia organizării primei ediții a manifestării ,,Ziua Nicu Enea”, Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău a editat și oferit participanților, o broșură de promovare a acestui important eveniment, prima de acest fel care apare într-o localitate băcăuană.

Romulus-Dan BUSNEA

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri