Filiala Bacău a Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) a sărbătorit vineri, 13 iulie, Ziua Națională a Contabilului Român, iar săbătoarea a fost dedicată Centenarului Marii Uniri. Tema evenimentului a fost, astfel, „97 de ani de istorie a profesiei contabile în România la 100 de ani de la Marea Unire”.

Alături de profesioniștii contabili au venit, la acest eveniment, între alții, deputatul Costel Neculai Dunavă, chestorul Vasile Oprișan – șeful Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), Dan Cristian Petrea, inspector șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bacău, prof, univ. dr. Mihai Deju – reprezentantul Universității „Vasile Alecsandri”, Dragoș Bădioiu – șef adjunct al Administrației Județene a Finanțelor Publice Bacău. Prefectura Bacău a fost reprezentată de consilierul prefectural Doru Ridel. Au mai fost prezenți și reprezentanți ai Colegiului Economic „Ion Ghica” din Bacău.

Evenimentul, ajuns la a XIV-a ediție, a avut loc pentru prima oară pe 13 iulie, după ce până acum era marcat în luna septembrie. Noua dată a fost aleasă pentru că în urmă cu 97 de ani, la 13 iulie 1921, Regele Ferdinand I al României a aprobat „Legea pentru organizarea Corpului de Contabili Autorizați și Experți Contabili în România” ca organism profesional independent, fiind reglementată astfel profesia contabilă în țara noastră.

Despre evoluția profesiei contabile și a organismului CECCAR în cei 97 de ani de la înființare a vorbit expertul contabil Eugen Tăbăcaru. Reprezentanții instituțiilor invitate au transmis mesajele acestora membrilor filialei CECCAR și au evocat relațiile bune pe care le au cu organizația profesională, dar un mesaj de felicitare a venit și din partea Consiliului Sperior al CECCAR, transmis de președintele acestuia, prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova.

Topul 2017 al membrilor filialei CECCAR

La finalul manifestării, președintele în exercițiu al filialei CECCAR Bacău, Radu Făghiean, a înmânat unor membri ai filialei și colaboratorilor acesteia diplome de onoare și a premiat firmele din Topul local al membrilor filialei pe anul 2017. Primele trei societăți de expertiză contabilă din Top sunt Infinity Consulting, C&C Contabilitate și Itex Financial Bacău, iar primele trei societăți contabile sunt HVM Expert Consult Bacău, Geonik Evicont Târgu Ocna și Laviriscont Onești. În topul experților contabili persoane fizice primele trei locuri au revenit lui Mădălina Vlad, Radu Făghiean și Elena Dumitrescu, iar la contabili autorizați lui Alexandru Maxim, Rodica Baltă și Maria Dârțu.

„Istoria organizației noastre ne facem să ne simțim mândri, dar totodată ne obligă să ne ridicăm cel puțin la nivelul înaintașilor noștri. Acest lucru nu-l putem face decât împreună. Forța CECCAR constă în reprezentarea la nivel național prin intermediul filialelor din fiecare județ. Profesia contabilă este o profesie vie, care se adaptează la evoluția modelelor de business și a societății în ansamblul ei. Ea este în plin proces de a se reinventa, pentru a răspunde cât mai bine cerințelor unei economii digitale și globale”.
Prof. univ. dr. Robert Aurelian Șova, președintele CECCAR