19 mai 2024
OpiniiRomâna pentru toți„Ziua Limbii Române ar trebui să fie în fiecare zi” (II)

„Ziua Limbii Române ar trebui să fie în fiecare zi” (II)

Resetare 1989
Nu am ratat ocazia de a-i telefona Doinei Dabija pentru a o felicita cu ocazia Zilei Limbii Române şi a-i transmite admiraţia pentru dârzenia cu care duce mai departe campania de susţinere a limbii române în Basarabia, prin „Literatura şi arta”. Cine nu-i dă dreptate fiicei lui Nicolae Dabija, cea care ne reaminteşte că „a nu cunoaşte în ce limbă vorbeşti e ca şi cum nu ai şti care este numele tău”?

BOOKFEST Chişinău
Salonul Internaţional de Carte (ediţia a XIX-a) a prilejuit expoziţii de produse editoriale şi multe lansări de carte. La două dintre acestea am luat parte cu bucurie: cea a volumului Arcul voltaic. Textul ca lume (i)mediată, de Nina Corcinschi şi cea a cărţii lui Gheorghe Iorga „Când muzele mai purtau corset”, prezentată de Iacob Florea, de la Institutul Cultural Român.

ROMÂNA, ÎNTR-O CARTE, ÎN 2022
Se numeşte „Limba română la ea acasă” şi cuprinde discursuri consacrate limbii române ţinute în cadrul adunărilor generale ale Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Cartea a fost finanţată de Primăria şi Consiliul Local ale comunei Dumbrăveni, judeţul Suceava. (Exemplarul meu poartă autograful acad. Gheorghe Duca, din „dragoste pentru limba română”.) Primarul Ioan Pavăl i-a oferit lui Mihai Cimpoi, în dar de ziua lui, cele opt volume din Dicţionarul general al literaturii române (coord., Eugen Simion).



LA BUS (BARUL UNIUNII SCRIITORILOR)
A fost aici o şedinţă specială a condeierilor prezenţi în „Antologia de poezie tânără din Basarabia” (2021). Constatându-se că „tinerii scriu o poezie de parcă până la ei nu s-a scris nimic”, am notat două versuri răzleţe: „trecea ca aerul prin aer”, respectiv „doar atât cer,/ ca începând de azi/ să nu se mai moară”. La ieşire, citesc o informaţie lingvistică: „În această casă au avut loc primele manifestări pentru oficializarea limbii române şi revenirea la alfabetul latin[,] care au marcat începuturile renaşterii din deceniul 9 al sec. XX” şi una literară: „Această placă e aşezată cu ocazia aniversării [a] 125 [de ani] de la naşterea lui Mihail Sadoveanu care, împreună cu Ştefan Ciobanu, Apostol D. Culea, Tudor Pamfile, N.N. Beldiceanu, Nicolae Dunăreanu, a înfiinţat în 1920 prima societate a scriitorilor români din Chişinău. În anul 1940 a luat fiinţă Societatea Scriitorilor şi Publiciştilor Basarabeni (preşedinte: Pan Halippa, secretar: Nicolae Costenco), predecesoare a actualei Uniuni a Scriitorilor din Moldova. 5.XI.2005”.

VOCEA DASCĂLULUI DE ROMÂNĂ
Silvia Strătilă, profesoară şi publicistă, ne oferă un număr din ziarul local „Natura”, în care gospodăreşte pagina „Şcoala”. Editorialul, „Rinocerizarea – un fenomen obişnuit pentru noi”, atinge problema sensibilă a aşa-zisei adaptări la realităţile sociale şi culturale, punctând o perspectivă încurajatoare totuşi („Oamenii educaţi şi culţi sunt şansa acestui popor”), dar şi o atenţionare: „Împăcarea noastră cu răul presupune complicitatea cu el”.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri