Ziua de 8 aprilie, declarata Sarbatoarea etnicilor romi din România si de pretutindeni, a fost marcata in Bacau la Scoala „Domnita Maria”, in prezenta conducerii scolii – prof. Elisabeta Deaconu (director) si prof. Elena Haratau (director adjunct), alaturi de invitatii prof. Dumitru Ficuta, de la Casa Corpului Didactic, Ilie Birzu, consilier local, avocat Constantin Ghimici, prof. univ. dr. Catalin Rang, elevii scolii gazda, impreuna cu colegii lor de la Colegiul National „Ferdinand I”, Colegiul National Pedagogic „Stefan cel Mare”, Scoala Gimnaziala „Mihai Dragan”.

Din program nu au lipsit prezentari legate de Istoricul privind insemnatatea acestei zilei, Evolutia romilor in spatiul european (discurs), cultura si traditiile acestei etnii, dar si de personalitatile rome (Razvan Stefan, domn al Moldovei 1593, care a luptat alaturi de Stefan cel Mare, Anton Pann, Barbu Lautaru, Ion Voicu, Giony Raducanu, Madalin Voicu, Stefan Banica senior, Jan Constantin, Nae Lazarescu, Banel Nicolita, Ilie Dumitrescu, Rica Raducanu, Petre Marin, Ilie Balaci, Andra, Marcel Pavel, Stefan Banica junior sau Connect -R).

In final s-a organizat si un program artistic sustinut de Andrei Munteanu (vioara) / Antonia Chiriac (pian), ambii elevi ai Colegiului National de Arta „George Apostu”(muzica clasica), si muzica / dans tiganesc cu Grupul de dans „Gipsy Star” al Scolii „Domnita Maria”. Organizator a fost mediatorul scolar Doru Tanase.

PUBLICITATE

„Decizia ca 8 aprilie sa devina Ziua Internationala a Romilor a fost luata in anul 1971 la Londra, in cadrul Primului Congres Mondial al Romilor. La acest eveniment au fost stabilite trei simboluri – steagul romilor, imnul romilor, ca imn international, si, mai târziu, alfabetul standardizat al limbii romani.

Despre toate acestea au aflat si copiii participanti la intâlnirea de la Scoala «Domnita Maria»”, a declarat Doru Tanase. Scopul acestei intâlniri a fost imbunatatirea situatiei educationale a elevilor romi, pastrarea culturii si limbii romani si recunoasterea internationala a minoritatii rome.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ