17 mai 2024
ActualitateZiua Internațională a Romilor celebrată în Bacău

Ziua Internațională a Romilor celebrată în Bacău

Asociația Europeană a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală (AERPPI), cu sediul în Bacău, a marcat, luni, 8 aprilie, „Ziua Internațională a Romilor”, celebrată în fiecare an la această dată, printr-o manifestare care a avut loc la în sala Muzeului de artă contemporană a Centrului de Cultură „George Apostu”.

La eveniment au venit, printre alții, alături de reprezentanții romilor băcăuani, subprefectul Gabriel Lupu, viceprimarul Liviu Miroșeanu, președinții comunităților armenilor, evreilor și italienilor din Bacău – Vasile Agop, Silviu Niță și Hainrich Brif, inspectorul școlar general adjunct Lavinia Misăilă, directoarea Casei Corpului Didactic „Grigore Tabacaru” – Mariana Ifrim,– președintele Asociației Betania – André Muit, președintele și secretarul Filialei Județene Cultul Eroilor – Dănuț Voicu și Petru Done, directorul Bibliotecii Județene – Adrian Jicu, dar și bulibașa comunității romilor băcăuani – Averescu Stănescu. De asemenea, în sală au fost prezenți și omul de afaceri și politicianul Sergiu Sechelariu, dar și președintele AER-Alianța Etocrată pentru Reformă, cu sediul în Bacău, Vasile Fieraru.

Manifestarea a fost deschisă de directorul Centrului de Cultură, Gheorghe Popa, care a evocat rolul etniei romilor în istorie, etnie care face cunoscute valorile culturii ei într-o conviețuire unică în inclusiv în spațiul social, cultural și economic al Bacăului – un punct de sprijin a părții frumoase susținute de minoritățile etnice. Despre rolul etniei rome în societate, despre succesele acesteia în comunitate și despre obiectivele AERPPI a vorbit președintele asociației, Doru Tănase. „Suntem parte integrantă din societate – a spus Doru Tănase. Dacă nu ne acceptați, măcar încercați să ne aflați, să ne descoperiți de acum încolo cu ceea ce avem mai bun!”.



Despre semnificația evenimentului și despre problemele specifice etniei romilor au vorbit Gabriel Lupu, Liviu Miroșeanu, Lavinia Misăilă, Mariana Ifrim, prof. Daniela Țarnea, preotul Gabriel Ichim și prof. Mitică Pricope – reprezentant al Despărțământului Astra „Vasile Alecsandri”. Au fost evocate „istoria tragică și fascinantă a romilor din România”, contribuția lor la dezvoltarea economică și socială, dar și problemele pe care încă le mai întâmpină comunitatea romă – discriminarea, șomajul, problemele de educație și din sistemul de învățământ și integrarea socială. Candidat la fotoliul de primar al Bacăului, Sergiu Sechelariu a vorbit despre necesitatea ca administratorii urbei să pună pe primul plan faptele, nu vorbele, dar și despre ajutorul pe care comunitatea trebuie să-l dea în integrarea tuturor romilor băcăuani și pentru îmbunătățirea condițiilor de viață și de educație ale acestora.

Scriitoarea și bibliotecara de etnie romă Lenuța Neacșu și două eleve de la Colegiul Național de Artă Bacău, împreună cu tatăl lor, pianist, au susținut scurte momente literare și artistice, iar doi sportivi de arte marțiale au făcut o demonstrație de arte marțiale.

La final, taraful AERPPI a însuflețit atmosfera cu antrenante melodii populare și lăutărești, iar două tinere costumate în impresionantul port etnic au dansat în stilul specific romilor.

Ziua Internațională a Romilor este sărbătorită în fiecare an pe 8 aprilie în toate țările unde trăiesc romi. Începând din 2006, se sărbătorește oficial și în România. Inițiativa privind marcarea Zilei Internaționale a Romilor a apărut în 1971, cu prilejul primului Congres internațional al romilor de pretutindeni, care a avut loc la Londra. În statele din Europa de Est, data de 8 aprilie a fost marcată începând cu anul 1990. Tot în 1971, au fost adoptate simbolurile etniei rome: roata cu spițe „chakra”, Imnul internațional al romilor, „Gelem, gelem” și steagul internațional al romilor. Steagul are jumătatea de jos verde – simbol al câmpurilor înverzite – și jumătatea de sus albastră – simbol al cerului senin. La mijlocul steagului este reprezentată o roată, care simbolizează soarta și nomadismul tradițional, în relație cu spațiul originar al Indiei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri