16 mai 2024
ActualitateZiua Internațională a Poeziei la Onești

Ziua Internațională a Poeziei la Onești

Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” și elevii clasei a IV-a B de la Școala Gimnazială „Sf. Voievod Ștefan cel Mare”(învățătoare Simona Popa), din Onești, vor „construi” poeme în „Laboratorul Dada” pentru a marca Ziua Internațională a Poeziei. Acțiunea va avea loc vineri, 19 martie, în avans pentru că Ziua Internațională a Poeziei este sărbătorită în fiecare an pe 21 martie.

Ziua Internațională a Poeziei a fost declarată de UNESCO, din anul 1999, ca o recunoaștere că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. De asemenea, sărbătoarea urmărește să susțină creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației și editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.

„Laboratorul Dada” al Bibliotecii Rosetti se deschide, vineri, de la ora 9,00. „După ce tăiem, decupăm și lipim, vă arătăm ce poeme am construit alături de elevi” – spune Ionuț Tenie, directorul bibliotecii.



Numele laboratorului Dada vine de la cel al Mișcării artistice de avangardă Dada, ai cărei inițiatori au fost poetul Tristan Tzara și artistul plastic Marcel Iancu (românide origine evreiască). Membrii ei cultivau arbitrariul total, neprevăzutul și abolirea formelor constituite. Astfel, Tristan Tzara a propus să scrie o poezie folosind cuvinte aleatorii scoase ca dintr-un sac. Poezia care a apărut a fost, desigur, un amestec de neînțeles. Pictorii și sculptorii Dada au sfidat lumea artistică în forma ei consacrată, au făcut din arbitrar și din hazard principii ale creației. „Luați un jurnal – spunea Tzara -, luați o pereche de foarfeci, alegeți un articol, tăiați-l, tăiați pe urmă fiecare cuvânt, puneți totul într-un sac, amestecați…”. Din asemenea cuvinte se putea compune o poezie, care nu ar avea înțeles, dar investigația artistică ar putea fi, astfel, lărgită, iar atmosfera creată ar etala multă îndrăzneală. Așa vor crea și elevii care vin în Laboratorul Dada de la Onești. Tristan Tzara este originar din Moinești.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri