Ziua în care mediul economic capătă satisfacție

0

Puține acte normative sau măsuri de raportare fiscală au deranjat mai mult lumea de la noi cum s-a întâmplat, anul trecut, cu celebrul de-acum formular 088 „Declarație pe propria răspundere pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice care implică operațiuni din sfera TVA”.

Evident, acesta încurca și irita mai ales profesioniștii contabili, dar nici întreprinzătorii nu au rămas impasibili. Cu toții au cerut, insistent, renunțarea la un asemenea formular obligatoriu de a fi depus la Fisc. M-am aflat, timp de două zile, alături de întreprinzătorii mici și mijlocii privați, care, prin organizația din care fac parte, Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii, cu filială și în Bacău, au cerut și ei, imperios, rezolvarea problemei.

Ei bine, între timp președintele Consiliului IMM, Florin Jianu, a ajuns din nou ministru pentru IMM-uri în actualul guvern și poate că și această numire stă la baza unei hotărâri anunțată chiar de Agenția Națională de Administrare Fiscală, anume că de la 1 februarie formularul 088 va fi abrogat. Președinta Patronatului Județean Bacău al IMM, Gina Plantos, tocmai îmi trimisese un comunicat de presă al Consiliului Național al IMM-urilor private, în care se cerea din nou renunțarea la 088, un motiv fiind și că, potrivit Cartei Albe a IMM-urilor din România 2016, birocraţia se clasează pe primul loc între dificultăţile cu care se confruntă IMM-urile, aceasta fiind menţionată de 61,41% dintre ele.

PUBLICITATE

A venit, deci, ziua în care și mediul economic mai primește satisfacție, ceea ce în ultimii 25 de ani mai rar s-a întâmplat. Fiscul tocmai a constatat, subit, că are destule alte formulare depuse de contribuabili din care să obțină informațiile cerute prin 088. Atunci, de ce a fost nevoie de un an întreg de lupte la baionetă pe această temă?

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ