Ziua în care românii aflati oriunde prin lume credem ca se gândesc mai ales la ciolanul cu fasole de acasa, 1 Decembrie, devine de la an la an cu mult mai surprinzatoare. Chiar din partea lor, a românilor care au ales calea strainatatii din atât de multe motive, surpinzatori tocmai pentru ca ne transmit mesaje cu o încarcatura patriotica asa cum pe la noi vedem mai putin.

Cei mai aproape de tara fac drumul spre ea si se opresc fie la Alba Iulia, în Cetatea Unirii, fie la Cernauti sau la Chisinau, capitale cu atâta încarcatura de istorie româneasca. Unii au ajuns prin nordul Africii, în tarile magrebiene, pentru a sustine, de 1 Decembrie, concerte de muzica clasica româneasca. Altii, precum membrii Ligii Studentilor Români din Strainatate, organizeaza evenimente culturale din China pâna în Peru, din Suedia pâna în Spania si nu numai. În China, de exemplu, au si ajuns pâna la Marele Zid, unde au arborat drapelul nostru si au cântat imnul României. În Grecia se dau spectacole folclorice cu artisti amatori, dar se fac si doar simple reuniuni în biserici sau, ceva mai lumesc, în restaurantele în care românii pot încinge si câte o hora a unirii. Si câte si mai câte alte asemenea evenimente ar putea fi amintite.

Nu-i nimic contrafacut, nimic organizat propagandistic. Chiar cred ca inimile românilor ramân tot acasa orinde s-ar afla purtatorii lor. Undeva, în Cipru, în cunoscutul Limassol, am marcat si eu, nu demult, un moment important din an împreuna cu un grup de români. Am fost ca acasa, pentru ca eram împreuna si petreceam româneste.

PUBLICITATE

Nimic nu este lipsit de importanta în asemenea împrejurari, daca este facut decent si cu sinceritate. Chiar si initiativele cu tenta politica, precum „Apelul diasporei unioniste”, adresat, chiar de 1 Decembrie, de peste mari si tari, Parlamentului, Guvernului si presedintelui Iohannis, în care se cere unirea românilor de pe ambele maluri ale Prutului. „Criza care a determinat fuga românilor de pe ambele maluri de Prut în toata lumea – se spune în Apel – nu a fost si nu este doar o criza economica, e o criza de valori si de identitate care a determinat o atmosfera de coruptie si tradare”. Românii de pretutindeni încep sa simta româneste si, de Ziua Nationala, vor sa biruim aceasta criza de valori si de identitate.
 

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ