Zilele Municipiului Moineşti: S-a inaugurat şi sfinţit Monumentul „100 de ani de la Marea Unire de la 1918”

    Sâmbătă, 8 septembrie, la ora 16.30, în Parcul cu Drapele din municipiul Moineşti a avut loc, în cadrul manifestărilor culturale „Zilele municipiului Moineşti”, ceremonialul militar şi religios de inaugurare şi sfinţire a Monumentului „100 de ani de la Marea Unire”, eveniment important din viaţa oraşului, prin care administraţia locală şi cetăţenii cinstesc actul de la 1918 şi pe eroii care s-au jertfit pentru înfăptuirea acestui act de o importanţă crucială pentru reîntregirea ţării.

    Drapelul de Luptă al Gărzii de Onoare a fost salutat de Viorel Ilie, senator, ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, şi Comandantul Garnizoanei Bacău, comandor Leonard Gabriel Baraboi. După intonarea Imnului de Stat, primarul municipiului Valentin Vieru şi col.(rtr) Ioan Pricopie, veteran de război, care se apropie de vârsta de 100 de ani, au dezvelit monumentul, în aplauzele sutelor de moineşteni prezenţi la eveniment.

    A urmat un serviciu religios, oficiat de un sobor de preoţi militari şi preoţi din parohiile ortodoxe şi romano-catolice din judeţele Bacău şi Iaşi.
    Monumentul din bronz este realizat după o idee a acad. Corneliu Popescu şi înfăţişează Harta României Mari, încadrată de Tricolor, peste care sunt suprapuse efigiile lui Mihai Viteazu, Al. I. Cuza şi Regele Ferdinand Întregitorul, cu inscripţia „100 de ani de la Marea Unire”.



    1918 – un vis de veacuri a devenit realitate

    Au rostit alocuţiuni Valentin Vieru, primar al municipiului Moineşti, care a vorbit asistenţei despre evenimentele istorice, militare şi politice care au precedat Marea Unire.

    „În această zi sfântă în care poporul român sărbătoreşte Naşterea Maicii Domnului, protectoarea spirituală a municipiului Moineşti, inaugurăm acest monument dedicat Centenarului Reîntregirii neamului românesc. Un vis de veacuri devenea realitate în anul 1918, prin jertfa a sute de mii de eroi, a fost un eveniment minunat, un eveniment care a creat o continuitate directă între Dacia preistorică şi România modernă. În luna septembrie 1908, cu 110 ani în urmă, se inaugura la Moineşti monumentul dedicat eroilor din Războiul de Independenţă de la 1877-1878, un obelisc simplu aflat la intrarea în Parcul Tei, care este astăzi un monument de patrimoniu important. Iată, astăzi, moineştenii inaugurează un nou monument, care înfăţişează pe cele trei mari personalităţi ale istoriei neamului, Mihai Viteazu, Alexandru Ioan Cuza şi Ferdinand I Întregitorul. Efigiile acestora străjuiesc deasupra arcului carpatic care ţin unită România, iar când bunul Dumnezeu va îngădui, România se va întoarce la graniţele ei fireşti şi va fi pururi întregită. Trăiască România Mare! Trăiască Moineşti!”

    Valentin Vieru, primar al municipiului Moineşti

    Cuvinte emoţionante au rostit şi senatorul Viorel Ilie, Gheorghe Popa, ministrul secretar de stat în Ministerul Culturii, care a punctat prezenţa celor trei mari personalităţi ale istoriei noastre pe aceste teritorii, Maricica Coşa, prefect al judeţului Bacău, col (rtr.) Ioan Pricopie, care a scos în evidenţă rolul armatei române în marile bătălii pentru reîntregirea neamului. A urmat depunerea unor buchete de flori la monumentul proaspăt dezvelit, din partea Senatului şi Parlamentului României, a Ministerului Culturii, a instituţiilor locale şi judeţene, a unităţilor militare.

    Cetăţeni de onoare ai Moineştiului

    Cu acelaşi prilej şi în acelaşi cadru sărbătoresc, s-a desfăşurat şi ceremonia de acordare a Titlului de Cetăţean de Onoare al municipilui Moineşti artistului de talie internaţională Iugo Glass, cel care, în 1996, a realizat impresionantul monument DADA, de la intrarea în municipiu, senatorului Viorel Ilie, fost primar al municipiului, artiştilor plastici moineşteni Ioan Văsâi şi Dumitru Macovei. Acelaşi titlu i-a fost acordat şi PS Petru Gherghel, Episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iaşi, care, din motive obiective, nu a fost prezent la eveninment, distincţia urmând a-i fi înmânată cu altă ocazie.
    A primit o Diplomă specială şi o recompensă de 1000 de lei eleva Daniela Ghineţ, singura elevă din Moineşti care a obţinut nota 10 la Bacalaureat. Pentru sprijinul şi contribuţia la dezvoltarea municipiului au fost acordate Diplome de Excelenţă unor personalităţi din domeniul economic, cultural şi politic de pe plan local şi judeţean.
    Seara s-a încheiat cu Spectacolul de Gală al Laureaţilor Festivalului de folclor „Moineşteanca”, un concert al ansamblurilor folclorice „Mierla Prutului” şi „Mocăniţa” din Republica Moldova, urmate de recitaluri susţinute de Marcel Pavel, Monica Anghel şi Alis Făiniţă.

    Trei zile de sărbătoare

    „Zilele municipiului Moineşti” au debutat vineri, 7 septembrie cu întreceri sportive, premierea cuplurilor care au împlinit 50 şi 60 de ani de la căsătorie, care au primit din partea CL o diplomă, flori şi câte 500 de lei. Seara, pe străzile oraşului a avut loc o impresionantă procesiune religioasă, Calea Sfinţilor, la care au participat peste 100 de preoţi, însoţiţi de 5000 de moineşteni.

    În ultima zi, duminică 9 septembrie, localnicii au fost invitaţi la vernisajul expoziţiei de artă a Taberei de Sculptură şi Pictură „Artiştii plastici la Moineşti”, ediţia a VII-a, urmată de dezvelirea unei opere de artă în Parcul cu Drapele, donată de unul dintre participanţii la tabără.

    Pe stadionul oraşului, au concertat numeroşi artişti locali, Trupa Selfie, Jorge şi Ami, culminând cu un concert extraordinar al formaţiei Holograf. Ultima seară a „Zilelor municipiului Moineşti” s-a încheiat cu un grandios foc de artificii.

    Foto: Gelu Scurtu

    Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"