18 aprilie 2024
Economie„Zilele Economiei Băcăuane”: Topul firmelor pe înțelesul tuturor

„Zilele Economiei Băcăuane”: Topul firmelor pe înțelesul tuturor

Manifestările „Zilele Economiei Băcăuane”, care au loc în perioada 9-13 decembrie în organizarea Camerei de Comerț și Industrie (CCI), includ ediția a 26-a a Topului firmelor, iar ieri, 10 decembrie, ziua a doua a acestui regal a fost dedicată dezbaterii metodologiei și a scopului alcătuirii unui astfel de clasament. Manifestarea a continuat cu o conferință pe tema securității cibernetice, care a avut loc la Universitatea „Vasile Alecsandri”, dar și cu vernisajul expoziției „Patrimoniul la Centenar”, organizată la Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău.

La reuniunea care a avut loc în dimineața zilei de marți la Centrul de Afaceri și Expoziții, președintele CCI, Doru Simovici, a prezentat asistenței Topul firmelor din județul Bacău și catalogul Topului 2019, alcătuit conform rezultatelor obținute de firme în cursul anului 2018. „Catalogul Firmelor, a precizat Doru Simovici, este un instrument de lucru pentru inițierea și dezvoltarea afacerilor. Iar Topul firmelor este o competiție de marcă, o ierarhizare, un clasament întocmit în baza unei metodologii unice pe țară. Topul este structurat pe secțiuni, pe domenii de activitate, pe grupe de activitate și grupe de mărimi (microîntreprinderi, întreprinderi mici, mijlocii, mari și foarte mari), reunite în Catalogul Topului Firmelor din județul Bacau, editat în format electronic”.

Cum este alcătuit Topul firmelor



Topul Firmelor din Județul Bacău este bazat pe informații din situațiile financiare conforme cu Directivele Europene, furnizate de Ministerul Finantelor Publice. De asemenea, au fost folosite informații furnizate de Oficiul Registrului Comerțului Bacău, de Direcția Județeană de Statistică și informații din activitatea proprie a firmelor.
Au fost admise în Top firmele cu profit brut/profit din exploatare pozitive, cu cifra de afaceri de minim 100.000 de lei în cazul microîntreprinderilor și minim 250.000 de lei în cazul celorlalte, dar care au minim doi salariați.
Topul este structurat pe cinci secțiuni: Agricultura, Industrie, Construcții, Comerț și Servicii, pe 14 domenii de activitate: agricultură, industrie alimentară, industrie ușoară, industria lemnului, industrie prelucrătoare, construcții, comerț cu ridicata, comerț intermediar, comerț cu amănuntul, cercetare-dezvoltare și TIC, servicii medicale, transport și depozitare, turism și alimentație publică, servicii diverse, pe 196 de grupe de activitate și cinci clase de mărime a întreprinderilor. Indicatorii utilizați pentru clasificarea firmelor sunt cifra de afaceri netă, profitul brut/exploatare, rata profitului brut/exploatare, eficiența utilizării resurselor umane și eficiența utilizării capitalului angajat.

Ce distincții sunt acordate firmelor

Distincțiile acordate la ediția 26 a Topului sunt Atestatul – care confirmă locul ocupat de firme în clasament, Trofeul CCI Bacău -pentru rezultate de excepție, medalia Topul firmelor și Insigna CCI Bacău.

Câte firme au fost admise în Top

La ediția din acest an, din cele 10.864 de firme băcăuane cu activitate în anul 2018, au fost eligibile, conform metodologiei, 5.416 de firme. În clasamente sunt însă prezente 1.879 de firme. Distribuția acestora pe secțiuni este specifică domeniilor de activitate. Astfel, în domeniul agricultura apar 87 de firme, în domeniul industrie 379, în construcții 269, în Comerț 337 și în Servicii 807 firme. Din zona Bacău, Buhuși, Podu Turcului (zona de acoperire a Judecătoriei Bacău) în Top apar 1.362 de firme, din care 61 în zona Buhuși și 21 în zona Podu Turcului. Din zona Onești, Târgu Ocna, Slănic Moldova (zona de acoperire a Judecătoriei Onești) sunt 321 de firme, iar din zona Comănești, Dărmănești, Moinești (zona de acoperire a Judecătoriei Moinești) apar 196 de firme.

Programul zilei de astăzi. Mircea Ursache vine la Bacău

Miercuri, 11 decembrie, „Zilele Economiei Băcăuane” continuă cu o conferință organizată în Aula Universității „Vasile Alecsandri”, de la ora 11.00. Tema conferinței este „Contribuția mediului universitar la dezvoltarea antreprenoriatului și afacerilor din județ” și va fi deschisă de prorectorul universității, conf. univ. dr. Marcela Cornelia Danu. La conferință este așteptat și fostul președinte al Autorității de Supraveghere Financiară, Mircea Ursache, care împreună cu conf. univ. dr. Costel Ceocea vor vorbi despre investițiile pe piața de capital și oportunitățile de afaceri în județul Bacău. Alte teme vor fi susținute în conferință de prof. univ. dr. Eugenia Harja, prof. univ. dr. Ovidiu Leonard Turcu și conf. univ. dr. Roxana Mironescu.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri