15 iulie 2024
CulturăZilele Bibliotecii Județene „Costache Sturdza” Bacău: „Dor de bibliotecă – 131”

Zilele Bibliotecii Județene „Costache Sturdza” Bacău: „Dor de bibliotecă – 131”

Pe 27 și 28 iunie sunt marcate, în Bacău, „Zilele Bibliotecii Județene „Costache Sturdza”, la împlinirea a 131 de ani de la înființarea acestei instituții. La 27 iunie 1893, societatea „Cultura” înființa, în clădirea Primăriei, prima bibliotecă publică din Bacău. Printr-un apel semnat de primarul G. Sturza, cetățenii erau invitați să asiste la inaugurarea acestei biblioteci, care avea să poarte numele principalului donator, Costache Sturza. Datorită strădaniei lor, Biblioteca Județeană „Costache Sturdza” este astăzi cea mai veche instituție de cultură din Bacău.

 „Aniversarea, devenită deja o tradiție – spune directorul acestei instituții, Adrian Jicu -, ne oferă un minunat prilej de a-i omagia / onora cum se cuvine pe cei care au înțeles importanța cărții și a culturii. La 131 de ani de la înființarea primei biblioteci publice din Bacău, organizăm, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Bacău și cu ajutorul a numeroși parteneri și prieteni, o nouă ediție a Zilelor Bibliotecii, ediție care cuprinde lansări de carte, dialoguri, conferințe, expoziții, vernisaje, întâlniri profesionale și un concert de gală.

Ediția din acest an a Zilelor Bibliotecii Județene stă sub semnul dorului. Dorul de carte, de muzică, de frumos și, mai ales, de oameni. Vă invităm la o călătorie culturală, care va avea în prim-plan artiști remarcabili, care vor da glas Dorului, în feluritele sale forme de manifestare.”

 

Luni, 27 iunie, de la ora 11,00 la bibliotecă Mădălina Rotaru și Noemi Munteanu vor prezenta cartea „Max și pisica înțeleaptă”, de Roxana Neculcea, iar de la ora 12,00 va fi vernisată Expoziția de ii și de costume populare „Ia – patrimoniu românesc și european”, realizată de Ansamblul Folcloric „Busuiocul”. Seara, de la ora 19,00, la Teatrul Bacovia, sub titlul generic „Dor de bibliotecă” Dinu Flămând va susține conferința „Dor și saudade. Afinități româno-portugheze”. Vor urma concertul „Să-ți fie dor!” – cu Ricardo Caria, Paul Edeleni, Monica Opra și Moni Aquastique, Cristina Dăscălescu și Teodor Avram. – și, în foaierul Teatrului, vernisajul Expoziției de artă plastică „De dor”, în care expun Ștefan Derveș, Denisa-Maria Spătaru, Daria-Maria Teriș și Mara-Teodora Lămășanu.

Vineri, 28 iunie, de la ora 11,00 va avea loc întâlnirea profesională „Biblioteca – hub cultural” (Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” din Onești), de la ora 12,00 lansarea cărții „DUMNE-ZIUA, Om al Dumnezeu. Povestiri duhovnicești pentru copii”, prezentată de Ionel Rusei, iar de la ora 18,00 va fi lansată cartea lui Ion Fercu „Nietzsche, sihastrul din noi”, prezentată de Carmen Mihalache, de Petre Isachi și de Marius Manta. Seara se va încheia cu un recital de pian, susținut de Theodora Epuran.

 

Intrarea la manifestări este liberă, în limita locurilor disponibile.

 

Petru Donespot_img
spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri