21 iunie 2024
EvenimentZiarul Național: "Băncile din România impun restricții severe asupra utilizării numerarului"

Ziarul Național: “Băncile din România impun restricții severe asupra utilizării numerarului”

Băncile din România au început să impună administraților și asociaților firmelor obligația de a justifica, printr-o documentație detaliată, modul în care au cheltuit legal banii proveniți din dividende, susține ziarul Național. Această măsură, considerată de mulți drept dictatorială, ridică semne de întrebare cu privire la libertatea financiară a firmelor și, potrivit experților contabili, ar putea fi doar începutul, extinzându-se și asupra persoanelor fizice în viitor.

Expertul contabil Lavinia Vîrtan avertizează că, într-o societate tot mai orientată către plățile electronice, obligativitatea folosirii cardurilor bancare va aduce cu sine constrângeri și abuzuri. În prezent, firmele sunt forțate să adopte terminale de plată (POS-uri), generând costuri suplimentare, iar, potrivit specialiștilor, aceste cheltuieli vor continua să crească odată cu impunerea unor noi taxe bancare.“În acest moment, toți agenții economici cu încasări de peste 50.000 de lei pe an sunt obligați să-și instaleze POS-uri, generând costuri semnificative. Această măsură va duce la creșterea comisioanelor bancare, iar impozitarea băncilor va determina recuperarea pierderilor de la clienți, cu impact asupra prețurilor percepute de agenții economici”, a explicat Lavinia Vîrtan.

De asemenea, Vîrtan subliniază că, odată cu impunerea plăților electronice, se estompează libertatea financiară a persoanelor fizice și că acestea vor fi nevoite să-și justifice la bănci intențiile de achiziție, similar societăților comerciale.

Pe de altă parte, experții contabili avertizează asupra creșterii abuzurilor din partea băncilor, menționând cazuri în care plățile către bugetul de stat nu au fost decontate până când nu au fost furnizate documente justificative. De asemenea, se semnalează blocări ale plăților și solicitări de justificări suplimentare din partea băncilor, generând frustrare și dificultăți pentru firmele și persoanele fizice implicate.

În timp ce băncile susțin că aceste măsuri au fost implementate pentru a combate evaziunea fiscală și spălarea de bani, criticii consideră că ele pot duce la o restrângere semnificativă a libertății financiare și la o dependență excesivă de sistemul bancar. De-a lungul timpului, aceste schimbări vor stârni, fără îndoială, dezbateri intense și vor atrage atenția asupra modului în care băncile și autoritățile reglementează și influențează gestionarea financiară a firmelor și a cetățenilor obișnuiți.spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img