25 mai 2024
ActualitateZiarul ,,Curierul Băilor Slănic” (4): Primul bal, prima proiecție cinematografică și primul...

Ziarul ,,Curierul Băilor Slănic” (4): Primul bal, prima proiecție cinematografică și primul raport publicat despre stagiunea balneară la Slănic-Moldova

Continuăm serialul dedicat ziarului ,,Curierul Băilor Slănic” (din colecția Bibliotecii Centrale Universitare ,,Mihai Eminescu” din Iași – BCU), prima publicație care a apărut într-o stațiune din România, în fapt, un jurnal istoric al stațiunii Slănic-Moldova, prezentat online în premieră, care acoperă o perioadă istorică a stațiunii mai puțin cunoscută publicului larg.

Pentru început, consider că este necesară o mențiune omisă în episodul trecut, privitoare la activitatea artistică pe care a desfășurat-o trupa Teatrului Național din București, condusă de actorul și regizorul Aristide Demetriade din București, pe scena Sălii de teatru a Cazinoului Regal. În numărul 4 al Curierului prezentat anterior s-a dat doar o știre scurtă, în care se anunța debutul trupei bucureștene în ziua de 16 iulie 1897, fără a se specifica și alte detalii. Asta nu înseamnă însă, că jocul actorilor bucureșteni și succesul pe care aceștia l-au înregistrat în reprezentațiile de la Slănic-Moldova, nu au avut ecoul scontat în paginile acestei publicații.

Doar că, ele sunt prezentate mai pe larg în anii următori, când informațiile sunt mai multe și mai diverse, iar calitatea ziarului, în continua creștere. Totuși, pentru edificare, puteți citi la sfârșitul articolului o adnotare având ca sursă Arhivele Naționale ale României, cu privire la activitatea Trupei de teatru ,,C. Mărculescu – Aristide Demetriade” la Slănic-Moldova*.



Revenim astăzi, la ,,Curierul Băilor Slănic”, Nr. 5, din 17 iulie 1897, în care sunt publicate o serie de informații și documente inedite.

Și dacă tot am amintit de teatru, ne menținem în aceeași gamă a divertismentului și aflăm că vineri, 18 iulie 1897, în Sala de teatru a Cazinoului Regal va avea loc ,,întâia ședință (proiecție, n. a.) a cinematografului de la Independence – Roumanie”, la un an și aproape două luni de la prima reprezentație cinematografică din România** și cu doi ani înaintea orașului Cluj, unde primele proiecții au avut loc în 1899, în sala Teatrului Național, aflat într-o clădire de pe strada Kogălniceanu, pe atunci strada Farkas (https://uploads-ssl.webflow.com/5f1aacf7576ab96e1d81e6bd/5f9c222b4396fd201bac48fc_Arta_publicatie_preview.pdf, p.7). Și tot în Sala de teatru a Cazinoului Regal a avut loc, duminică, 13 iulie 1897 și primul bal, cu ocazia deschiderii noi săli, una feeric luminată, cu un vestibul frumos decorat și ticsită de lume, ,,de o lume aleasă, de tot high-life-ul ce de la un capăt la altul al țării și-a dat rendez-vous la Slănic, pentru a face și mai încântătoare și mai plăcută șederea în această stațiune balneară: menită a figura printre cele dintâi din lume”. După o serie de valsuri celebre și buchete de flori înmânate doamnelor și domnișoarelor, balul s-a încheiat la ora 12 jumătate fix (ora 24:30), ,,pentru ca publicul să poată, a doua zi de dimineață, a profita de cura prescrisă”. În finalul articolului se aduc mulțumiri celor implicați în organizarea balului și se anunță că îndată ce vremea se va îndrepta, se proiectează un eveniment de amploare, ,,o excursie cu care împodobite, cai și muzică, la care pe cât aflăm, tot Slănicul va participa”.

De o mare importanță rămâne și publicarea, în acest număr, al primului ,,Raport medical despre stagiunea balneară la băile de la Slănic din Moldova pe anul 1896”.

Raportul a fost întocmit de către dr. Ludovic Russ junior (1849 – 1911, medic primar la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, epitrop al Spitalului de copii „Caritatea” din Iași, medic inspector la Slănic- Moldova și profesor de clinică medicală la Facultatea de Medicină din Iași.

,,Medicul Russ prezintă în fiecarec an, la finele sezonului balnear, un raport medical Epitropiei ,,Sf. Spiridon” din Iași, raport ce se publică apoi în Analele spitalelor pendinte (subordonate, n. a.) de acea Epitropie. Acele rapoarte anuale tratează despre mișcarea general a Slănicului și anume despre întreaga activitate balneară a acestei stațiuni sub toate privirile. Cu amabilitatea-i cunoscută, dl. dr. Russ ne-a pus la dispoziție raportul din anul trecut, 1896, nepublicat încă până acum și ne face o deosebită plăcere a-l comunica cetitorilor noștri”, se arată într-un preambul la acel raport. Iată și câteva date, demne de reținut pe care le-am desprins din raportul medicului Russ: În 1896 s-a construit o mica stație de observații meteorologice, după ce în 1887 au fost achiziționate mai multe instrumente și aparate; numărul vizitatorilor a fost de 2.049 persoane, în scădere față de anul anterior, probabil și din cauza timpului nefavorabil, deși Epitropia a redus la jumătate tarifele pentru cazare și tratament; registrele medicale au arătat un număr de peste 1.570 de consultații; cei mai mulți vizitatori au fost din București, Iași, Brăila, Bacău, Galați, Focșani, Craiova, Târgu-Ocna, Tecuci, Bârlad, Giurgiu, Turnu-Măgurele, Ploiești, Buzău, Botoșani, Râmnicu-Sărat, Roman etc, dar și din Transilvania, Bucovina, Basarabia, Port-Said, Belfort și Florența. Cea de-a doua parte a raportului va fi publicată în numărul următor al ziarului, despre care vom prezenta câteva detalii în episodul cinci.

* Arhivele Naționale ale României – Serviciul Arhive Naționale Istorice Centrale – Biroul Arhive Medievale, Fonduri personale și Colecții

Inventarul fondului familial ,,Demetriade”, p. 4 – Nr. în Registrul General de Arhivă: 1771 Nr. în Registrul Inventarelor: 3551 București, 2020.

Documente rezultate din activitatea profesională și artistică: Contractele de angajare ca gagist* a lui Ar. Demetriade și a Constanței Jianu, contracte încheiate de Ar. Demetriad ca administrator al Theatrului „Casinul Regal” din Slănic-Moldova – Bacău, formular de contract emis de Impresa Theatrală „Alexandro Onofri & C”. (perioada 1890 – 1903, 7 piese file), p. 16. * Să nu credeți unii că termenul gagist (ieșit acum din uz) se referă la gagiu, ci însemna: Actor (actriță) angajat(ă) temporar (și cu leafă), conform www.dexonline.ro.

Afișe, pliante, programe (spectacole, turnee, piese), reclame comerciale: Teatrul Casinului Regal (Slănic-Moldova), 1899, 1902, 1904, p. 17.

Documente contabile: Registru de încasări (Administrația Theatrului ,,Casinul Regal” din Slănic-Moldova, jud. Bacău), p. 20.

Corespondență primită: 11 iulie 1907, Slănic-Moldova (Petre Liciu, 1 piesă file), p. 33; 3 iulie 1898, Slănic-Moldova (Montaureo, 1 piesă file), p. 34.

Fotografii trupe și turnee: Trupa ,,C. Mărculescu – Aristide Demetriade”, 1900, Slănic-Moldova, 3 fotografii; Teatrul Cazinului Regal, 1904, Slănic-Moldova, 2 piese (1 fotografie și 1 afișetă din mătase), p. 46. (http://arhivelenationale.ro/site/download/inventare/Fond-familial-Demetriade-1842-1979-Inv.3551.pdf)

** Prima proiecție cinematografică din România a avut loc pe 27 mai 1896, la mai puțin de cinci luni de la prima ecranizare publică a fraților Lumière, pe 28 decembrie 1895, la Paris. După prima reprezentare a fraților Lumière la București, Mișu Văcărescu – descendent al boierului Văcărescu – jurnalist pentru L’Indépendance Roumanie, nota că ,,a avut loc miracolul secolului”. Senzația reprezentațiilor cinematografice bucureștene era filmul „Sosirea trenului în gară”. Reacția pe care acesta a generat-o în rândul publicului pare astăzi, una extrem de comică: ,,Vǎzând cum se apropie locomotiva și vagoanele tixite cu pasageri, publicul țâșnise de pe locuri, înspǎimântat.” Succesul este unul pe măsură, astfel că reprezentațiile continuă în București dar și în alte localități din țară, unde tot mai multă lume dorea să participe la ,,ședințele de cinematograf”. (Ioana Ristea – ,,Cinematograful la București”, www.viabucuresti.rohttps://viabucuresti.ro/cinematograful-la-bucuresti/).

Proiect inițiat și derulat de către Serviciul Public Județean pentru Promovarea Turismului și Coordonarea Activității de Salvamont Bacău, cu sprijinul BCU Iași și cotidianului Deșteptarea.

Text adaptat și adnotat de Romulus-Dan BUSNEA

Sursa: BCU Iași, Arhivele Naționale ale României. Următorul episod: marți, 9 august 2022. Lectură plăcută!

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri