21 iunie 2024
ActualitateTrei ofițeri din Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău au participat la exercițiul...

Trei ofițeri din Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău au participat la exercițiul internațional “Carpathian Blue Shield 2024”

În această săptămână, la Centrul de Pregătire al Jandarmeriei de la Ochiuri, județul Dâmbovița, s-a desfășurat exercițiul de antrenament ”Carpathian Blue Shield 2024”.

Exercițiul, organizat de Jandarmeria Română, a reunit peste 300 de militari din 11 țări din Uniunea Europeană care, timp de cinci zile s-au antrenat împreună, punând în practică diverse scenarii gândite până la cel mai mic detaliu, cu scopul de a îndeplini cu succes misiuni de stabilizare a unor situații conflictuale.În cadrul exercițiului au participat observatori din SUA, evaluatori ai Uniunii Europene, precum și ai unor organizații civile.

Pentru experiența acumulată și rezultatele foarte bune obținute în cadrul misiunilor internaționale la care au participat, precum și a activităților zilnice desfășurate, 3 ofițeri din Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău au fost convocați să participe la exercițiul de antrenament ”Carpathian Blue Shield 2024”.

– Locotenent-colonel Mătăsaru Adrian Constantin, adjunctul comandantului Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, a îndeplinit funcția de Comandant al unitatii executive, formată din mai multe subunități de militari și polițiști din Italia, Franța, Republica Moldova, Ucraina, Lituania și România, care au acționat ca forțe de asigurare și restabilire a ordinii publice și acțiuni speciale.

Locotenent-colonel Mătăsaru Adrian Constantin este absolvent al Academiei de Poliție “Al. I. Cuza” București, promoția 2008, și a îndeplinit funcțiile de comandant de grupă și comandant al Detașamentului Jandarmi Intervenție Antiteroristă, iar din anul 2019 este adjunct al comandantului Grupării de Jandarmi Mobile Bacău.

În cariera sa militară a participat la misiunea de Pregătire a NATO din Afganistan, în calitate de instructor, în perioada 2011-2012 și la misiunea NATO Resolute Support- Afganistan în perioada 2018 – 2019, în calitate de comandant al echipei de securitate și a fost decorat distincțiile “Misiuni în străinătate” în anul 2012, “Îndeplinirea în condiții deosebite a misiunilor încredințate”,
“Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne pentru Misiuni Internaționale” în anul 2019 și “Emblema de Onoare a Ministerului Afacerilor Interne cu însemne de război”, în anul 2020.
Totodată, a fost decorat de către Armata Statelor Unite ale Americii cu medalia “The Army Commendation Medal”, în anul 2019.

– Locotenent-colonel Baciu Tiberiu, în prezent comandant de detașament în cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, a îndeplinit funcția de consilier juridic, cu atribuții de a asigura un mediu legal solid pentru operațiunile desfășurate, inclusiv prin identificarea și atenuarea riscurilor legale, precum și prin furnizarea solidă, din punct de vedere juridic, de propuneri, analize și opinii în toate domeniile de implementare și interpretare a Regulamentul funcționarilor și regimului aplicabil celorlalți agenți.

Locotenent-colonel Baciu Tiberiu este absolvent al Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” București în anul 2002.

Ca experiență internațională, ofițerul a participat la un curs de pregătire în Italia, în anul 2007 iar între anii 2011-2012, a participat la o misiune în Afganistan sub egida NATO, unde a contribuit la instruirea polițiștilor din aceasta țară. În semn de apreciere pentru această misiune, ofițerul a fost decorat de către reprezentanții NATO cu medalia “Non-Article 5 NATO Medal” iar de către Inspectorul general al Jandarmeriei Române cu distincția de serviciu pentru “participarea la misiuni în afara teritoriului statului român”.

– Căpitan Bujor Dragoș, în prezent ofițer specialist Formare Profesională în cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, a îndeplinit funcția de specialist în formare în cadrul Departamentul de pregătire, având ca responsabilități identificarea nevoilor de formare, proiectarea și furnizarea de programe de pregătire și evaluarea eficacității acestora, pentru a se asigura că dezvoltarea forței de poliție este aliniată cu obiectivele misiunii și reglementările dreptului internațional

Căpitan Bujor Dragoș este absolvent al Școlii Militare de Subofițer ,,Grigore Alexandru Ghica” Drăgășani, promoția 2007, iar începând din anul 2017 a promovat examenul de trecere în corpul ofițerilor și a îndeplinit funcțiile de formator în cadrul Centrului de Pregătire și Perfecționare a Cadrelor Jandarmi Gheorgheni și comandant de grupă la Detașamentul de Intervenție Antiteroristă din cadrul Grupării de Jandarmi Mobile Bacău.

Ofițerul a participat în teatrul de operații din Afganistan în calitate de consilier al Poliției Afgane în domeniul formării profesionale și a fost decorat de Comandantul Forțelor Internaționale de Asistență pentru Securitate pentru modul de îndeplinire a mandatului misiunii.spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img