Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a deschis, ieri, 4 martie, când s-au împlinit 42 de ani de la marele cutremur din 1977, o serie de evenimente de conștientizare a riscului producerii unui seism major în România. Pentru că țara noastră rămâne în continuare supusă unor astfel de riscuri majore.

Cine a trecut prin evenimentul din 1977 nu-l va uita niciodată, chiar dacă nu s-a aflat în București, unde catastrofa a atins maxime devastatoare. Îi auzeam însă și pe părinții noștri vorbind cu mare teamă și despre cutremurul din 1940, la fel de puternic și cu epicentrul tot în Vrancea. Ne rugăm, uneori, să ne ferească Cel de Sus de apă și de foc, că de acestea greu poți scăpa. Dar de cutremure?
Specialiștii au început, în ultimul timp, să vină cu măsuri de prevenire. Ce să previi în câteva zeci de secunde?Atunci numai de prevenție nu mai poate fi vorba, dar cu mult timp înainte practic se pot lua măsuri.

Nu vreau să țin eu un soi de lecție în acest sens, o fac specialiștii. Mă gândesc numai la cât de responsabil sunt construite casele în care stăm. Un expert făcea, tot ieri, observația că în București cele mai sigure clădiri sunt cele construite între 1963 și 1989 sau cele care au fost ridicate după anul 2.000. Celelalte, în special clădirile care depășesc trei etaje, prezintă riscuri pentru că au fost construite fără respectarea normelor în domeniu!

Tot experții spun că în 1963 au fost adoptate primele norme complete în domeniul rezistenței clădirilor la seism și, ca atare, tot ce s-a construit înainte de această dată poate prezenta riscuri. Mari riscuri prezintă însăși clădirile de peste trei etaje construite între 1990 și 2001, pentru că în acea perioadă s-a construit mult, fără a se respecta normele sau chiar fără autorizație. De aici, concluzii poate trage oricine.