3 mai 2024
ActualitateVremea ghebelor

Vremea ghebelor

Este vremea ghebelor! Acest lucru se vede în piețe, pe tejghele, pe trotuare, la marginea pădurilor, în casele oamenilor, dar mai ales în cămările gospodinelor. Vremea din ultimele zile și umezeala din pădure au favorizat în ultimele săptămâni creșterea ciupercilor atât de căutate pentru gustul și textura care îmbogățesc conservele puse pentru iarnă.

Comuna Balcani este una dintre acele localități băcăuane situate într-o vale mărginită de dealuri și întinderi de păduri. Cum intri în inima satului, vezi pe coline mișunând siluetele oamenilor care se îndreaptă spre pădure. Mulți dintre ei au terminat munca la câmp, au adus acasă porumbul, au strâns cocenii în glugi și au eliberat terenurile pentru aratul de toamnă. În așteptarea tractoarelor, mulți au profitat de vremea frumoasă și au luat calea pădurii în căutarea ciupercilor de sezon.

Cei mai vrednici au pus deja o serie de ghebe la borcan. Rețetele sunt dintre cele mai variate, iar până la produsul final munca nu este deloc una ușoară. Îți trebuie multă răbdare atunci când te apuci de-o astfel de treabă pentru că munca în sine este una migăloasă, pornind de la curățat ciupercile, spălat, fiert ș.a.m.d. Cu toate acestea, la final, gospodinele se declară mulțumite. Ele folosesc adesea ghebele în zacuscă, le opăresc și pe pun la borcan sau în congelator, însă, cele mai bune ghebe gustate vreodată au fost cele marinate de Cristina Diac, în vârstă de 70 de ani, din comuna Balcani.



„Totul ține de cantitățile folosite! Și eu am învățat de la fetele mele, mai apoi de la nepoate, mici trucuri în ceea ce privește conservarea ghebelor. Este mult de muncă, însă, dacă tot le găsim în natură, ar fi păcat să nu le gătim. Eu m-am procopsit ultima dată cu niște ghebe pe care mi le-a adus cineva și a trebuit să le conserv ca să nu se strice. Cu apă, ulei, oțet, ceapă, morcov, piper boabe și foi de dafin, oricine poate face minuni pentru papilele gustative”, declară Cristina Diac, localnică.

Fierte, prăjite, cu usturoi și mămăligă, marinate, folosite ca umplutură în sarmalele de post sau chiar în pizza, ghebele ajung în fiecare toamnă pe mesele băcăuanilor. Fie că le culegem personal sau le cumpărăm, toți plătim un preț în numele poftei!

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri