Dupa rezultatele de exceptie obtinute de elevii bacauani la Olimpiada Nationala de Chimie, gazduita anul acesta in Bacau, pasionatii de chimie continua sa aduca medalii pentru judetul nostru. De data aceasta, vorbim de Raluca Darauta, eleva in clasa a XII-a la Colegiul National „Gheorghe Vranceanu” Bacau, care tocmai a revenit din Rusia, unde a participat la Olimpiada Internationala de Chimie „D. Mendeleev”, organizata la Moscova, in perioada 1 – 7 mai. Iar la gâtul ei straluceste o binemeritata medalie de bronz.

Alaturi de acest premiu, echipa României, din care a facut parte si eleva noastra, a obtinut „medalia de aur absoluta, fiind calificata pe locul I in concurs”, dupa cum ne-a declarat prof. Mariana Rosenschein, care o pregateste pe Raluca de patru ani, de când a intrat la liceu. Eleva bacauanca a concurat cu 120 de elevi, din 20 de tari. Competitia a presupus parcurgerea a trei probe, timp de 5 ore, dintre care doua probe teoretice si una practica / experimentala, toate cu grad de complexitate extrem de ridicat.

Prima proba teoretica a cuprins 8 probleme obligatorii, iar a doua a avut ca obiectiv rezolvarea unei probleme (la alegere dintr-un set de trei) pentru fiecare din cele 5 sectiuni incluse: chimie fizica, stiintele vietii, chimie anorganica, chimie organica si chimie analitica. Raluca Darauta, alaturi de colegul ei, tot de la „Vranceanu”, de la clasa a XI-a, Andrei Tanasov, face parte si din lotul largit al României (format din 20 cei mai buni de elevi de la Olimpiada Nationala de Chimie), lot din cadrul caruia se va stabili componenta echipei tarii noastre la Olimpiada Internationala de Chimie, care va avea loc anul acesta in Georgia, la Tbilisi, in luna iulie.

PUBLICITATE

„Din rândul lor, adica din acest lot, au fost desemnati si elevii români care sa participe la Internationala «D.Mendeleev». Ulterior, ei vor urma un program intensiv de pregatire si, in urma testelor pe care le vor sustine, se va stabili componenta finala a echipei, formata din cei mai buni patru chimisti ai tarii, pentru a participa la Olimpiada Internationala de Chimie din Georgia”, a explicat, in timpul organizarii fazei nationale a acestei olimpiade, prof. Daniela Bogdan, inspector general in Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice, presedintele executiv al Comisiei Olimpiadei Nationale de Chimie.

„Medalia de la «Mendeleev» este un premiu pentru care am muncit mult. Am descoperit chimia inca din clasa a VII-a, când am participat la Concursul «Raluca Ripan», unde am luat premiul I. De atunci am stiut ca drumul meu in tot ce va urma ca studii va fi legat de chimie. E o disciplina pentru care am facut o adevarata pasiune. Fiind deja in ultimul an de liceu, pot sa spun si ce va urma: Facultatea de Medicina la Bucuresti.”
Raluca Darauta, eleva in clasa a XII-a, la Colegiul National „Gh.Vranceanu” Bacau


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ