Voluntarii asociației din județul Neamț care au fost acuzați pe facebook că se folosesc de un microbuz pentru a răpi copii din zona Moinești încearcă să afle de unde a pornit zvonul, cine l-a răspândit și, eventual, să obțină pedepsirea acestora.

Reamintim că, săptămâna trecută, în zona localității Moinești s-a răspândit zvonul, amplificat și pe Facebook,că mai mulți copii au fost răpiți de ocupanții unui microbuz alb cu numere de Neamț. Mai mult, unii au spus că deja s-au găsit cadavrele unor copii cărora li se prelevasera organele interne.

Deși nu a fost depusă o plângere în mod oficial, polițiștii din Moinești s-au autosesizat, au verificat microbuzul și ocupanții săi și au concluzionat că nu există nici o dovadă a unor activități ilegale.

Totuși, voluntarii asociației care se ocupă cu strângerea de fonduri erau pe punctul de a fi agresați de moinestenii furioși, chiat în apropierea sediului poliției.

“Soțul meu m-a sunat și mi-a zis că au fost opriți de către polițiștii din Moinești și duși la secție pentru verificări. De acolo m-a sunat și vorbeam cu el când deodată am auzit o femeie care țipa la el și îl făcea infractor. L-am întrebat ce s-a întâmplat, și mi-a spus că sunt câteva persoane care amenință că îi ciomagesc pe el și voluntari. Mașina e a noastră personală și soțul meu e șofer la o asociație umanitară. Nu știm de la cine a pornit prostia asta imensă. Dar nu vrem să fim luați la bătaie”, ne-a declarat Alexandra Elena Gherasim.

O altă persoană care a fost în microbuz este Rafael Plescan. Și el a rămas cu traume serioase după acest episod. “Am fost la poliție unde ne-au luat datele și amprentele din cauza unei glume făcute de niște copii inculți”, a declarat el pentru Deșteptarea. “Noi rămânem cu pata asta. Oriunde vom merge, toată lumea se va holba la noi și la mașină ca la niște criminali în libertate”, a mai spus Alexandra Gherasim.

În ciuda asigurărilor date de polițiști că microbuzul alb și ocupanții săi sunt în ordine, încă mai există oameni în Moinești care sunt convinși că se fură copii cărora li se scot organele și apoi sunt abandonați. De ce nu reușește nimeni să vadă cadavrele și de ce nu s-a aflat oficial nimic despre aceste incidente este clar: pentru că există o conspirație!
Legenda ambulanței care răpește copii pentru a le fura organele apare periodic în mediul urban. O varianta a circulat și înainte de 1989 – atunci era vorba despre sectanți care golesc oamenii de sânge.

Acum câțiva ani s-a produs un adevărat atac de panică în Bacău, în rândul elevilor de liceu, când s-a raspundit zvonul că o ambulanță neagră răpește elevii și le fură rinichii.

Atunci, în 2012, s-a răspândit zvonul că două sau mai multe adolescente dintr-o localitate din apropierea orașului ar fi fost răpite de la o discotecă și ucise. Cei care le-ar fi omorât, le-ar fi recoltat apoi organele iar cadavrele le-ar fi pus în niște saci în care au băgat și bani împreună cu un bilet în care ar fi explicat că suma este pentru ca fetele să aibă parte de o înmormântare creștinească.

Locul în care ar fi fost descoperite victimele s-a mutat, în câteva zile, din mediul rural, la oraș. Fetele au fost găsite ba sub podul de la Mărgineni, ba sub podul de la Serbanesti. Și nu mai erau două, se ajunsese la patru. Iar cei care povesteau, susțineau că s-a dat și la televizor, au văzut ei sau prietenii lor subiectul dat la știri.

În 2007, legenda a provocat panică în județul Prahova. Atunci era vorba despre o ambulanță neagră cu un preot, un medic și un polițist care răpeau copiii pentru a le fură organele.
Același azvon a apărut în ultimii ani la Târgu Mureș, Zalău, Sibiu, Baia Mare, Slatina, Gura Humorului, etc.

Primele zvonuri despre răpirea copiilor pentru organe au apărut în anii ’60 în America de Sud. În 2013, în Australia a apărut și elementul de noutate – duba neagră.

Alte articole