18 mai 2024
OpiniiHublouVocația adevărului

Vocația adevărului

De peste treizeci de ani, ziarul nostru, al băcăuanilor, a fost o prezență vie, aproape de oameni, reflectând  ce a fost important în viața lor și a comunității, în diversa, policroma realitate socială. Dată fiind longevitatea amintită, putem spune că este vorba despre o publicație rezilientă. Care nu a forțat nota, nu s-a lăsat tentată de extreme și a ales calea justă, dorind să fie echilibrată și obiectivă, să livreze cititorilor informații documentate cu profesionalism, verificate cu atenție.

Ca să fii un bun jurnalist, trebuie să respecți etica profesiei și să ai legea morală în tine. E bine să ai și cerul înstelat deasupra, ca să te uiți mereu în sus, având un ideal. Acela de a căuta adevărul, pentru a-l face să ajungă la oameni. Vocația adevărului definește un jurnalist autentic, dăruit profesiei, și libertatea de exprimare, una dintre cele mai mari cuceriri ale timpurilor moderne, ale democrației. La fel, îi sunt proprii rațiunea și luciditatea, spiritul critic, onestitatea acțiunilor,  curajul opiniilor, credința în imperativul dreptății. Un jurnalist care are conștiință, caracter, principii morale, demnitate este o voce a celor mulți, simte responsabilitate față de aceștia și se pune în slujba lor. Este un luptător al cauzelor bune, nimic din ceea ce este omenesc nerămânându-i străin. Îl animă o mare curiozitate vizavi de toate aspectele vieții, vede corupția acolo unde este, dar nu răscolește numai în mizerie şi gunoaie, nu scoate numai răul la suprafață, ştiind că e uşor să dărâmi, dar infinit mai greu să construieşti.

Arată oamenilor și lucrurile bune înfăptuite, evenimentele frumoase, părțile luminoase ale vieții trăite împreună într-o comunitate, transmițându-le încredere în spiritul civic și în puterea lor de a schimba lucrurile, prin voință și acțiune comună. Știu că, pentru mulți, jurnaliștii sunt incomozi, fiindcă au spirit critic, atitudine, sunt ireverențioși, băgăreți, bătăioși, demascând lucrurile incorecte, falsul, minciuna, interesele oneroase,  nedreptatea. Dar prezența lor e necesară și rolul lor tot mai important în epoca post-adevărului, a postumanismului, a inteligenței artificiale, când e nevoie de cât mai multă inteligență umană, de discernământ și luciditate, de stare de veghe, pentru că pericolele din lume cresc și o nouă barbarie e posibilă oricând, amenințând civilizația noastră. Iar presa liberă are datoria să lupte pentru drepturile, libertatea și demnitatea oamenilor.



 

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri