Ministrul Justiției, Tudorel Toader, anunța, luni dimineață, într-o postare pe Facebook că va vizita Penitenciarul Bacău, asta în condițiile în care pe site-ul ministerului figura ca fiind în concendiu de odihnă, în perioada 27 iunie – 6 iulie. „Astăzi (n.r. – luni) voi vizita Penitenciarul Bacău și posibilele amplasamente pentru arhiva aferentă Curții de Apel Bacău. (..) Tot astăzi voi vizita Penitenciarul Focșani, pentru a vedea posibilele amplasamente pentru arhiva aferentă Curții de Apel Galați.

În domeniul justiției documentele se păstrează timp de 90 de ani. Din datele primite de la instanțe și parchete, în prezent avem aproximativ 473 de km de documente de arhivat în condiții corespunzătoare”, arăta ministrul Toader în postarea pe Facebook. Cum vizita nu era una anunțată oficial, nu se știa ora la care acesta va ajunge, iar luni după-amiază, deși era trecut de ora 15.00, nu-și făcuse apariția la sediul Penitenciarului Bacău, de pe strada General Ștefan Gușe. Aici, de fapt, nici nu a mai ajuns.

Declarație la televizor

S-a aflat totuși că ministrul Justiției a vizitat Gospodăria Agro-Zootehnică (GAZ) a Penitenciarului Bacău, din cartierul Șerbănești, și secția exterioară de la Secuieni (județul Neamț), iar într-un interviu la Digi 24 acesta a declarat că ar fi găsit un teren de circa 5 – 6.000 de mp, lângă Bacău, la Letea Veche, pe care să fie construită o clădire în care să se depoziteze întreaga arhivă.

„M-am adresat autorităţilor locale, primarilor, consiliilor judeţene, dar şi Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), ca să identificăm spaţiul în care să depozităm arhivele. Avem nevoie de un teren destul de generos, nu vrem să facem cu etaje, să nu cheltuim banii.

Facem un singur proiect, care să se defăşoare pe 5.000 – 6.000 de metri, numai parterul, mai înalt. Avem nevoie să aibă facilităţi, acces, gaz, lumină, canalizare, tot ce prespune buna desfăşurare. Aici este un spaţiu frumos, liniştit, dar mai dificil, e izolat. Aud că la Letea Veche ni se poate oferi un teren similar ca suprafaţă, care este tot al ANP Bacău, dar care are toate utilităţile. Înainte de a-l vedea, cred că acolo îi va fi locul”, a spus Toader la Digi 24, citat de News.ro.

O nouă postare: pe site-ul Ministerului Justiției

Marți după-amiază, Ministerul Justiției (MJ) a postat pe site un comunicat de presă referitor la aceste vizite făcute cu scopul de a identifica cele mai adecvate spații pentru realizarea centrelor regionale de arhivă și este amintită și vizita de la Penitenciarul Bacău – secțiile exterioare Secuieni și Letea Veche.

„Cu această ocazie, prof. univ. dr. Tudorel Toader a purtat discuții cu reprezentanții conducerii centrului de detenție, respectiv a penitenciarelor, abordându-se, în cadrul întrevederilor, aspecte privitoare la climatul şi condițiile de lucru ale personalului de penitenciare, condițiile de detenție, funcționarea optimă a unităților de detenție, metode de îmbunătățire a activității și de rezolvare a problemelor cu care se confruntă sistemul penitenciar. De asemenea, ministrul justiției a vizitat posibile locații pentru amplasarea arhivei aferente instanțelor și parchetelor de pe raza de competență a Curților de Apel Bacău și Galați”, se arată în comunicatul MJ.

Alte articole