13 septembrie 2024
ActualitateVivat, Crescat, Floreat! Universitatea „Vasile Alecsandri” a împlinit 60 de ani

Vivat, Crescat, Floreat! Universitatea „Vasile Alecsandri” a împlinit 60 de ani

În acest an, Universitatea „Vasile Alecsandri”, cea mai importantă instituție de învățământ superior din județ, „creație a profesorilor, cercetătorilor și studenților, deopotrivă”, a atins pragul celor 60 de ani de existență. Cu prilejul aniversării a șase decenii de învăţământ superior de stat băcăuan, prestigioasa instituție, recunoscută pe plan naţional şi internaţional pentru calitatea procesului instructiv-educativ, dar şi pentru activitatea de cercetare, organizează, timp de o săptămână, o serie de manifestări dedicate nobilului eveniment. De altfel, toate manifestările științifice, culturale, sportive etc. din acest an universitar vor fi dedicate evenimentui aniversar.

Seria manifestărilor a debutat luni, 6 decembrie 2021, în Aula Universității, unde a avut loc deschiderea oficială și festivitatea dedicată acestui moment jubiliar. La eveniment, organizat într-o manieră atipică, date fiind condițiile pandemice, au participat atât conducerea univestității, alături de foști membri ai echipelor care au dirijat instituția de-a lungul celor șase decenii de existență, cât și reprezentanți ai autorităților județene și locale, ai mediului socio-economic, profesori și studenți ș.a. Momentul de debut al manifestării de deschidere a fost marcat de un minut de reculegere dedicat atât foștilor profesori ai instituției, care au trecut în nemurire, dar și în semn de respect și omagiu adus rectorului Universității, prof. univ. dr. ing. Carol Schnakovszki, care a lipsit de la eveniment, din cauza piederii mamei sale, cu doar o zi în urmă. În cuvântul de deschidere, Valentin Nedef, președintele Senatului Universității, a prezentat, pe scurt, istoria, dar și oferta educațională a unității de învățământ superior, subliniiind activitateaa de cercetare derulată la nivelul instituției, precum și numeroasele parteneriate cu prestigioase centre universitare din înteaga lume.  „60 de ani. Sunt mulți, sunt puțini? Pentru ființa umană reprezintă senioratul, maturitatea deplină. Despre o universitate, se spune, în mediul academic, că este matură la 200-300 de ani. Dar, ca să ajungi la această maturitate, trebuie să treci de … 60 de ani. Să treci și prin adolescență, să îți dai și majoratul, considerând că Universitatea din Bacău a ajuns să treacă, cu brio, examenul de maturitate și că va deveni o universitate de prestigiu, care va reuși să coaguleze în parteneriate viabile, toate instituțiile din municipiul Bacău, din județul Bacău, din zona centrală a Moldovei, pentru a devolta municipiul, județul regiunea centrală a Moldovei”, a fost mesajul profesorului universitar dr. ing. Doctor honoris causa, Valentin Nedef, președintele Senatului Universității. A urmat prezentarea profesorilor care au condus universitatea, de la înființare și până în prezent: Gheorghe Hasan, Mihai Merfea, Raluca Delia Mocanu, Tiberiu Căliman, Victor Blănuță, Gogu Gheoghiță, Valentin Nedef, Gertruda Adiana Romedea și Carol Schnakovszki. „Într-o lume în continuă schimbare, cu o nouă ordine mondială, care se instalează fără o predictibilitate clară, Universitatea «Vasile Alecsandri» din Bacău are loc sigur în spațiul național, european și mondial al învățământului superior și al cercetării științifice. Vă mulțumesc și vă invit să fiți prezenți și la anivesarea a șapte decenii a  instituției noastre. Vivat, Crescat, Floreat, Universitatea «Vasile Alecsandri» din Bacău!”, a fost îndemnul președintelui Senatului Universității, Valentin Nedef.



Lauri și recunoștință

La rândul său, prefectul Tudorița Lungu, a punctat asupra contribuției cadrelor universitare „cu viziune, stăruință și profesionalism” care au determinat, de-a lungul vremii, consolidarea prestigiului universității. „Comparând-o cu celelalte instituții din țară, Universitatea «Vasile Alecsandri» din Bacău este tânără, dar care își consolidează maturitarea, și care și-a câștigat respectul în lumea academică și în comunitatea băcăuană. Nu-i puțin lucru! (…) Universitatea nu este doar o instituție formativă, nu este doar un pol al cercetării științifice sau o furnizoare de tehnică avansată, este și o instanță publică în dezbaterea critică cu privire la problemele economice, sociale și politice”, a declarat prefectul Tudorița Lungu. „Am fost studentul acestei instituții, am prins partea de transformări a unității de învățământ, când a devenit, din institut, universitate. Vă felicit pentru faptul că ați reușit să vă adaptați pieței și vă asigur de o colaborare îndelungată între Consiliul Județean și dvs. Cred că investițiile și tot ce înseamnă dezvoltare în județul Bacău nu pot fi făcute fără resursa umană pe care dvs. o pregătiți aici, cum nici eu poate că  nu aș fi ajuns până la acest nivel, dacă nu aș fi trecut prin programul de pregătire al universității din Bacău”, a declarat la rândul său Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău. A urmat discursul lui Gabriel Cojocaru, consilierul primarului Bacăului, care a mărturisit că, deși a fost format în alt centru universitar, legăturile sale cu Universitatea din Bacău sunt foarte strânse, și nu doar prin cei peste 50 de ani de «coabitare» cu acest oraș, ci mai ales prin faptul că mama sa a fost printre primele absolvente ale Institului Pedagogic Bacău. „Faptul că Bacăul încă joacă în «Liga Mare» a comunităților din România, că încă este un motor de dezvoltare economică și nu numai, se datorează, într-o mare măsură, existenței dvs., și activității universității, atât prin creșterea nivelului educațional, cât și prin stabilizarea forței de muncă, prin atragerea capitalului uman și din alte părți. Aceasta este cheia pentru ca Bacăul să se dezvolte în continuare”, a arătat Gabriel Cojocaru, consilier la cabinetul primarului municipiului Bacău.

 

„În lumea aceea de «tovarăși», Institutul de Subingineri era o lume de domni și doamne”

Au fost omagiați toți cei care și-au legat numele de înființarea și dezvoltarea Univestității „Vasile Alecsandri”, conducând destinele instituției timp de șase decenii. Totodată, au mai fost invitați să ia cuvântul și câțiva dintre rectorii universității, care au supraviețuit vremii și vremurilor. Distinsa doamnă Raluca Delia Mocanu a evocat anii grei ai anilor ’80, când Universitatea, pe atunci Institut de Subingineri, ca de altfel toate institutele de profil din țară, a fost zdruncinată din temelii, trecând prin tăvălugul reorganizărilor. „Ceea ce a contribuit la pilonul pe care s-a zidit universitatea actuală au fost eforturile conjugate ale celor care erau atunci implicați în conducerea instituției. Deși erau vremuri grele, forurile locale au fost alături de noi, mai ales că aveam nevoie de sprijin pentru echipa de handbal feminin care, la vremea aceea, era o glorie, devenind campioană europeană. Nu doar fondurile de minister, cât ajutorul local ne-au adus gloria și satisfacția. Aș spune că, în lumea aceea de «tovarăși», Institutul de Subingineri era un tărâm de domni și doamne. Nu ne-am adresat între noi cu apelativul «tovarășe», ci cu «domnule profesor» și «doamna profesor»”, a rememorat distinsa profesoară Raluca Delia Mocanu, rectorul universității în perioada 1982-1990. Victor Blănuță, rector al instituției băcăuane între 1995 și 2004, a vorbit asistenței despre desființarea secțiilor didactice din anii ’80, când mulți dintre profesori au fost nevoiți să migreze la alte unități din țară. „Mai rămăsesem doar câteva cadre didactice, de la matematică fizică și științe sociale, care le puteau preda inginerilor. Atunci, am primit un sprijin extraordinar de la Institutul Politehnic din Iași, când, practic, noi devenisem o filială a acestuia. O perioadă foarte grea, eram descurajați cu toții (…) Până în 1990, când universitatea a devenit ceea ce este astăzi”, a arătat la rândul său Victor Blănuță. Spre final, a intervenit și Gertruda Adiana Romedea, rectorul universității în 2016, anul în care a fost evaluată instituțional unitatea de învățământ superior și când au avut loc alegerile rectorilor. „Sper că am făcut față cu bine, ducându-mi sarcinile la bun sfârșit. Nu am visat niciodată să ajung atât departe, mai ales rector. Mă bucur nespus că am avut colegi extraordinari în conducerea universității. Îmi închei cariera didactică după anul aniversării a 60 de ani de învățământ superior de stat băcăuan și pot spune, cu mândrie, că jumătate din anii universității, mai exact 32 de ani, i-am petrecut în această prestigioasă instituție. Mă înclin”, a fost mesajul adresat de Gertruda Adiana Romedea. La final, toți colaboratorii și partenerii universității au primit însemnele recunoștinței – placheta și medalia aniversară.

O săptămână plină, dedicată aniversării universității

O serie de alte evenimente au fost pregătite pentru a marca cei 60 de ani de existență a universității. Astfel, pentru ziua de azi, marți, 7 decembrie 2021, de la ora 11.00, în Aula Universității, în cadrul şedinţei festive a Senatului Universităţii, este programată să aibă loc ceremonia de conferire a titlului de Professor emeritus și a diplomelor jubiliare cadrelor didactice pensionate în ultimii 10 ani. Apoi, miercuri, 8 decembrie 2021, începând cu ora 17.00, se va desfășura, doar online (pe link-ul https://tinyurl.com/Ziua-Alumni-UBc), evenimentulul denumit „Ziua ALUMNI, organizat de Gruparea ALUMNI „Vasile Alecsandri”, pentru ca, în ziua următoare, joi, 9 decembrie 2021, de la ora 11:00, platforma Microsoft Teams a Universității (https://tinyurl.com/Alecsandriada) să găzduiască Reuniunile Culturale „Alecsandriada”, aflate deja la ediţia a V-a, sub genericul „Umanism – cultură – educaţie. De la Scrisoarea lui Neacșu din Câmpulung, la Gramatica bardului de la Mircești (500 de ani de la descoperirea primului text redactat în limba română)”, organizator Societatea Cultural-Ştiinţifică „Vasile Alecsandri” Bacău, în parteneriat cu filiala Bacău a Uniunii Scriitorilor din România. Ultima zi a fost rezervată Asociației Liga Studențească a Universității care, vineri, 10 decembrie 2021, de la ora 15:00,  va organiza, tot online, pe link-ul activitate https://tinyurl.com/Student-Alecsandri, o activitate cu și despre studenți, intitulată „Student la Alecsandri!”

Istoric

Universitatea s-a născut şi s-a dezvoltat în strânsă legătură cu tradiţiile culturale şi istorice ale regiunii. În 1961 s-a înfiinţat Institutul Pedagogic, cu secţiile „Ştiinţe Umaniste”, „Matematică”, „Ştiinţe Naturale”, acestora adăugându-li-se, în 1964, Facultatea de Istorie-Geografie şi Facultatea de Educaţie Fizică, iar, în 1976, Facultatea de Inginerie, an când Institutul Pedagogic devine Institutul de Învăţământ Superior din Bacău. Tot în acest an, în cadrul Institutului de Învăţământ Superior din Bacău, se înfiinţează prima specializare cu profil tehnic, Tehnologia construcţiilor de maşini (TCM). În anul 1984, Institutul de Învăţământ Superior este transformat în Institutul de Subingineri din Bacău, subordonat Institutului Politehnic din Iaşi, iar un an mai târziu, se transferă de la Institutul Politehnic din Iaşi specializarea „Tehnologie chimică anorganică” (TCA). În anul 1986, se transferă, tot de la Institutul Politehnic din Iaşi, specializarea „Reţele electrice” (RE). În anul 1990, Institutul de Subingineri din Bacău devine Universitatea din Bacău, care cuprindea două facultăţi: Facultatea de Inginerie şi, respectiv, Facultatea de Litere şi Ştiinţe. În perioada 1990-2004, Facultatea de Inginerie şi-a dezvoltat aria domeniilor şi specializărilor la forma lungă (5 ani, ingineri diplomaţi) şi scurtă (3 ani, ingineri) de învăţământ universitar, ajungând până la 11 specializări la forma lungă şi 4 specializări la forma scurtă.

 



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img