Andrei Seto, directorul Oficiului Județean Bacău al AFIR

Fermierii mici au la dispoziție varianta finală a ghidului pentru obținerea unei finanțări nerambursabile de 15.000 de euro prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020).

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru dezvoltarea fermelor mici (submăsura 6.3) din PNDR 2020. Ghidul este pe pagina oficială de internet www.afir.info, la secțiunea Investiții PNDR, și este valabil pentru sesiunea de primire a cererilor de finanțare care se va deschide.

Fermierii pot primi prin intermediul submăsurii 6.3 „Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici” finanțare nerambursabilă integrală. Cei 15.000 de euro se acordă în două tranșe: 75% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare și 25% în momentul în care se finalizează obiectivele propuse printr-un plan de afaceri.

Cheltuielile propuse prin Planul de afaceri, inclusiv capitalul de lucru, achiziția de teren sau material biologic, efectuare de studii, precum cel pentru sectorul pomicol sau cel privind potențialul agricol, precum și activitățile relevante pentru implementarea corectă a Planului de afaceri aprobat, pot fi eligibile atât timp cât susțin obiectivele propuse pentru dezvoltarea fermei.

Submăsura 6.3 a beneficiat de o atenție foarte mare din partea solicitanților de fonduri, fiind una dintre cele mai accesate. În județul Bacau au fost finanțate 129 de proiecte cu o valoare totală de 1.935.000 de euro. Numai anul trecut, 46 de proiecte au avut o valoare totală de 690.000 de euro

„Sesiunea pentru depunerea proiectelor va fi lansată în cursul acestei luni. Avem la dispoziție o alocare de aproximativ 46 de milioane de euro pentru toată țara, sumă care, din păcate, este insuficientă pentru numărul foarte mare de potențiali beneficiari.”
Andrei Seto, directorul Oficiului Județean Bacău al AFIR.