Zeci de pompieri de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău au participat la acest exercițiu și conform scenariului, joi, la ora 11.00, ISU Bacău a fost anunţat prin 112 că o autocisternă încărcată cu clor a intrat în coliziune cu un microbuz școlar, rezultând peste 20 de răniți, unii dintre ei încarcerați.

Unul dintre dispozitivele de siguranţă ale autocisternei a cedat și exista și pericolul scurgerii de clor în mediul înconjurător.

Primele echipaje de pompieri au ajuns la scurt timp la fața locului, dar având în vedere numărul mare de victime, prefectul județului Bacău a dispus activarea Planului Roşu de Intervenţie, ceea ce înseamnă mobilizarea unui număr mare de forţe la locul evenimentului și pregătirea Spitalului Judeţean Bacău pentru primirea victimelor.

Circulația rutieră a fost oprită de polițiști pe drumul european, în zona stadionului din comună, pe timpul derulării primei părți a exercițiului, respectiv sosirea echipajelor medicale pentru preluarea victimelor, a celor de lucru cu apă și spumă, a Descarcerării și luarea măsurilor de prevenire și stingere a incediilor.

Pentru a nu aștepta în coloană, unii șoferi au ocolit pe străzile secundare și au ieșit în drumul european după zona cu restricții, însă cei cu autovehicule de mare tonaj au fost nevoiți să aștepte.

După ce echipajele medicale au ajuns la locul accidentului, răniții, care au fost de fapt voluntari ai Crucii Roșii, care și-au pictat pe corp cu vopsea roșie diverse răni, au fost duși în corturile de triaj, montate pe stadion, și de acolo la UPU.

La exercițiu au mai participat și jandarmii, care au ținut curioșii la distanță, pentru ca salvatorii să-și poată face treaba, dar și specialiști de la Mediu, psihologi și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al comunei Nicolae Bălcescu.

“Exerciţiul are drept scop antrenarea forţelor participante pentru protecţia populaţiei şi bunurilor materiale, cu scopul de a evita sau diminua pierderile de vieţi omeneşti şi pagubele de bunuri sau valori materiale. Prin intermediul acestei simulări, se urmărește însuşirea misiunilor şi atribuţiunilor ce le revin structurilor participante, verificarea modului de cooperare între acestea, testarea Planului roşu de intervenție al judeţului Bacău și aplicarea procedurii de triaj.”
col. Ioan Mihalache, inspector șef ISU Bacău

Alte articole