Ion Talpa a facut o pasiune din gradinarit si asa a ajuns acum sa culeaga rosii ce pot stârni invidia oricarui cultivator. Cea mai mare rosie cântareste 1,1 kilograme si din ea poti face o salata din care sa se sature o familie intreaga.

In urma cu doi ani, Ion Talpa (55 ani), din cartierul Gheraiesti, a suferit un infarct si pentru ca starea de sanatate nu i-a mai permis sa mearga la serviciu a iesit la pensie pe caz de boala. A ramas acasa si asa a ajuns sa acorde si mai mult timp gradinii si livezii pe care le are. De meserie este inginer mecanic, dar este evident faptul ca nu are nevoie de nicio diploma pentru a ingriji in mod exemplar copacii, legumele si florile din curte.

rosii (2)

Acum are solarul plin de rosii, care mai de care mai mare si mai frumoasa. Recordul a fost doborât de o rosie ce cântareste 1,1 kilograme, zilele trecute a cules alta de 700 de grame, dar majoritatea au in jur de jumatate de kilogram. Secretul sta in semintele pe care le aduna din propria recolta si in dragostea cu care le ingrijeste.

„Semintele le opresc de la rosiile pe care le culeg. Asta fac in fiecare an. Am acest soi de vreo sase ani. Aceasta este „rosia mare creata de Suceava”. Mai cumpar seminte si de la un magazin de la Piata Centrala, nu la plic, la bucata, dar, de regula, pun in pamânt seminte uscate de mine. Si copilitul este foarte important”, marturiseste Ion Talpa.

rosii (1) Nu le stropeste cu nimic si nu le pune alte tratamente. Totul este ecologic si ii este mai mare dragul sa umple camara cu bulion, suc de rosii si zarzavat din legumele plantate, ingrijite si culese de el. „Am si „inima de bou” dar si soi olandez. Acestea olandeze nu sunt asa gustoase, sunt mai mici si mai tari dar rezista mai mult. Stau si doua saptamâni, pe când astea mari nu tin decât câteva zile. Dar sunt bune pentru suc si foarte gustoase”, mai spune bacauanul.

O livada de vis

Tot cu mâinile sale de aur, cum spune chiar sotia lui, a plantat zeci de pomi fructiferi care acum curg de mere si pere mari. Au rodit pâna si puietii care au doar un metru inaltime, iar strugurii parfumati stau ciorchine lânga ciorchine. Toti copacii sunt altoiti de el. „Am invatat putin câte putin de la cei care au studii, dar trebuie sa pui si suflet. Sotia mea vine si mai spune „Dar ce faci, draga, numeri frunzele din copaci?”. Eu stiu ce am de facut. Si nu le stropesc cu nimic. Doar toamna pun ingrasamânt natural la radacina”, a conchis Ion Talpa.

Nu merge la piata nici cu fructe nici cu legume. Considera ca atunci când ai gradina plina cu de toate fara sa muncesti excesiv trebuie sa dai si la cei care nu au, pentru ca Dumnezeu are grija sa te rasplateasca. Si ii rasplatesc in fiecare an cu recolte bogate.