Dupa ce in tara mai multe grupari au dat lovituri serioase la conductele de petrol si au sustras cantitati importante, jandarmii bacauani au realizat un exercitiu tactic dupa un scenariu similar. Au vrut sa vada daca sunt pregatiti sa intervina intr-o situatie reala.

S-au tras focuri de arma, s-au incatusat suspectii iar furturile au fost sistate. Din fericire, astfel de infractiuni nu s-au inregistrat in judetul Bacau.

PUBLICITATE

Jandarmii de la Inspectoratul Judetean de Jandarmi (IJJ) Bacau sunt pregatiti sa faca fata oricarei situatii. Au demonstrat acest lucru si ieri in cadrul unei aplicatii pe care au organizat-o militarii de la Detasamentul Onesti, in comuna Urechesti.

Au simulat un furt de titei din conductele unei firme din Ploiesit pe care militarii le au in paza. Totul s-a derulat dupa un scenariu bine pus la punct. Potrivit acestuia, mai multi indivizi, cu ajutorul unei instalatii artizanale, s-au conectat la conducta de transport produse petroliere pentru a putea fura in voie.

Jandarmii au gasit instalatia si au inceput verificarile si filajul. Au reusit sa atraga de partea lor unul din membrii gruparii si astfel au aflat planul infractorilor. In ziua in care acestia erau pregatiti sa vina si sa sustraga o cantitate mare de titei, militarii au organizat o actiune de prindere in flagrant.

Si-au trimis intâi „sageata”, adica membrul racolat, sa le dea unda verde suspectilor. Nici nu s-au apucat bine de treaba ca au si fost inconjurati. S-au tras focuri de arma si toti hotii au fost prinsi. Au fost incatusati si transportati la sediul institutiei pentru audieri.

Localnicii au jucat rolul de infractori

Din fericire, totul a fost o simulare. La exercitiu au participat si localnici care au jucat rolul de infractori. Acestia n-au stat pe gânduri când li s-a propus sa dea o mâna de ajutor. „Oamenii din comuna au cooperat pentru ca prezenta noastra aici ii ajuta si pe ei. Jandarmii patruleaza pentru paza conductelor dar, totodata, le pazesc si lor culturile. Aici nu sunt furturi pe câmp”, ne-a spus unul dintre ofiteri.

Exercitiul a durat 14 minute si s-a desfasurat asa cum a fost planuit. In zona respectiva jandarmii au in paza 27 de kilometri de conducte de transport produse petroliere si pâna acum nu s-au inregistrat furturi.

„Am desfasurat aceasta aplicatie cu efective din subunitatile care au in executare misiuni de paza la conducte de transport produse petroliere. Aceste demonstratii fac parte din programul de pregatire a jandarmilor.

Scenariul a fost apropiat de realitate. Din fericire, noi nu ne-am confruntat cu astfel de situatii, dar dupa cum a decurs putem spune ca aveam oameni pregatiti sa faca fata oricarei situatii” – a declarat col. Vasile Enache, comandantul IJJ Bacau.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ