O mare de oameni s-a adunat marti seara in incinta noului observator astronomic al Bacaului, pentru a asista la inaugurarea obiectivului, cel mai modern de acest fel din România. La eveniment a participat si fostul premier Victor Ponta, precum si Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean, forul care a gestionat intreaga investitie. In public au fost atât simpatizanti ai PSD, reprezentanti ai institutiilor publice, dar si o multime de simpli cetateni, mânati de curiozitate, intre care foarte multi elevi. Spatiul a fost aproape neincapator, iar prin toata agitatia si-a facut loc cu greu si Victor Ponta, care a asistat cu mare interes la explicatiile oferite de managerul Gabriela Gurau in cadrul turului de vizitare. Deputatul social-democrat s-a aratat incântat de dotarile observatorului si i-a felicitat pe cei care au contribuit la desavârsirea lucrarii, care nu a fost lipsita de sincope.

Observatorul Astronomic “Victor Anestin”, din Bacau, si-a reluat activitatea dupa ce a trecut printr-un proces de restaurare si modernizare, complet refacut si dotat cu cele mai performante echipamente specifice, devenind cel mai modern sistem integrat, complex, interactiv, multimedia din România, care cuprinde Planetarium, Observator astronomic si mai multe sali de expozitii.

Povestea unei investitii de succes

PUBLICITATE

In septembrie 2014, Consiliul Judetean a semnat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratei Publice, prin Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, un contract de finantare nerambursabila pentru implementarea proiectului “Restaurarea si Valorificarea Durabila a Patriomoniului Cultural – Observatorul Astronomic “Victor Anestin” Bacau. Proiectul a cuprins restaurarea, conservarea si modernizarea cladirii existente, care a cuprins si crearea unei platforme circulabile la nivel superior, unde s-a amenajat o sala ecuatoriala, acoperita cu o cupola rabatabila protejata, dotata cu un telescop performant, de fabricatie americana, cu ajutorul caruia se pot face observatii si cercetari de mare precizie. Telescopul va fi conectat la internet, astfel ca doritorii pot urmari in direct, atunci când se fac observatii.

Vechea constructie a fost dublata de inca un corp de cladire, construit in partea de sud a Observatorului, cu aceeasi inaltime, prevazuta cu o scara de acces in patru rampe si un lift panoramic vitrat pentru sase persoane, destinat interventiilor de urgenta, cât si pentru accesul persoanelor cu handicap, care mai au la dispozitie si un echipament special, pentru urcat scarile. Cele cinci puncte de informare sunt dotate cu echipamente moderne 3D, care vor furniza informatii detaliate despre expozitiile de la fiecare etaj, dar si alte informatii din judetul Bacau, istorice, culturale, geografice, fauna, economice, astfel ca turistul care viziteaza observatorul se poate informa si cu alte repere, demne de a fi trecute pe agenda lui de vizitare. Accesul pe orizontala intre cele doua corpuri s-a realizat la nivelul parterului, etajelor I sI II, cu câte un gol de trecere.

Tehnologie de top mondial

Punctul de atractie, irezistibil pentru orice vizitator, mai ales pentru copii si elevi, este Planetariul, de la etajul III, complet refacut, cu diametrul de 8 metri, dotat cu doua proiectoare digitale si un proiector opto-mecanic, unde vor fi prezentate show-uri ce intregesc senzatia de calatorie in spatiu, aici putând fi observate peste un milion de corpuri ceresti, iar sala de expozitii a fost total modernizata, devenind cea mai mare din tara. In acest moment, Observatorul din Bacau este pe primul loc in România, in ceea ce priveste tehnologia.

Intreaga dotare poate oferi vizitatorilor incursiuni in intreg universul, debarcari pe diferite planete si multe, multe alte posibilitati de a cunoaste sistemul solar, miscarea planetelor etc. In semn de respect si apreciere pentru activitatea de pionierat in cercetarea astronomica, Planetariul va purta numele astronomului Matei Alexescu, fost director al Observatorului din Bacau in anii ’70. De asemenea, terasa cladirii este dotata cu doua binocluri ce vor permite vizitatorilor sa admire panorama orasului, cu principalele obiective ale municipiului Bacau si din împrejurimi.

Observatorul Astronomic “Victor Anestin” este locul unde imaginatia, curiozitatea, stiinta si tehnologia se reunesc pentru ca omul sa-si satisfaca nevoia de cunoastere, fara de care lumea ar fi mai trista si mai saraca.

Dotarile moderne ale Observatorului astronomic vor facilita pentru vizitatori o serie de servicii culturale:
– vizionarea de filme documentare intr-un spatiu de proiectie imersiva 3D, vizionarea de spectacole digitale de planetariu, participarea la observatii astronomice cu ajutorul telescopului performant, participarea la activitatile astroclubului “Matei Alexescu” – cursuri de astronomie, observatii astronomice, participarea la proiecte cultural-educationale realizate impreuna cu scolile si liceele din judetul Bacau.

Observatorul din Bacau devine cel mai important centru astronomic din tara, unde pot fi facute cercetari de mare precizie, cât si manifestari stiintifice nationale si internationale de mare anvergura, fiind, in acelasi timp un obiectiv turistic care nu poate lipsi din agenda oricarei agentii specializata, agentii de publicitate, furnizori de servicii diverse (foto, film, software specializat), dar si a turistilor ocazionali, care vor avea posibilitatea de a se recrea si a cunoaste un nou domeniu, cel al astronomiei.

Finantarea

Consiliul Judetean Bacau a semnat cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, prin Agentia pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est, contractul in vederea acordarii finantarii nerambursabile pentru implementarea Proiectului “Restaurarea si Valorificarea Durabila a Patrimoniului Cultural – Observatorul Astronomic “Victor Anestin” Bacau, in cadrul Programului Operational Regional 2007-2013, Axa prioritara 5, Domeniul major de interventie 5.1. – Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea/modernizarea infrastructurilor conexe. Bugetul total alocat acestui proiect a fost de 2,2 milioane de euro, contributia CJ fiind de doar 2 la suta din totalul investitiei.

[wonderplugin_gallery id=”571″]

Ziua Copilului la Observator

Miercuri, 1 iunie, conducerea Complexului Muzeal “Ion Borcea” ofera un program special pentru copii, de ziua lor. Observatorul Astronomic va fi deschis intre orele 09.00 – 21.00, iar intrarea este gratuita, in celelalte zile, programul este normal, intre orele 8-16.

Scurt istoric

Observatorul Astronomic din Bacau a luat fiinta la 30 noiembrie 1976, in cladirea Muzeului de Stiintele Naturii, din str. Karl Marx, nr. 2, astazi disparuta. In aprilie 1978, fostul Castel de apa al Bacaului, din str. Trotus, a fost transformat in Observator Astronomic. In 1979, astronomul Matei Alexescu (1929 – 1993), stabilit in Bacau, pune bazele Planetariului. In 1980, Observatorul a fost dotat cu un proiector de Planetariu si trei lunete aduse din Germania, iar in 1984, se inaugureaza expozitia de baza si Planetariul. In 1991, expozitia a fost reactualizata, devenind cea mai mare expozitie din tara. Din 1995, Observatorul poarta numele lui Victor Anestin.

Deputatul Victor Ponta s-a aflat marti intr-o scurta vizita in Bacau, pentru a-si demonstra sprijinul fata de candidatii PSD la alegerile locale: Cosmin Necula, pretendentul la conducerea Primariei, si Sorin Brasoveanu, care vizeaza functia de presedinte al Consiliului Judetean. Ponta a fost insotit de Rovana Plumb, fost ministru si actual deputat.

Vizita a fost scurta si a inclus o conferinta de presa, in deschiderea careia Victor Ponta a precizat ca Bacaul a dus lipsa de o administratie serioasa in ultimii ani si ca garnitura de candidati ai PSD, inclusiv cei pentru Consiliul Local si cel Judetean, va schimba la fata Bacaul. Ponta i-a indemnat pe candidati ca, dupa alegerile din 5 iunie, sa faca alianta electorala cu ALDE si UNPR, convins fiind ca alegerile generale din toamna vor fi câstigate lejer, iar guvernul acestei aliante va revitaliza economia României.

Ponta a mai spus ca sub guvernarea PSD, Bacaul a primit de la bugetul de stat si prin diferite programe cei mai multi bani din istoria ultimilor 25 de ani, si si-a asumat meritul de a fi deblocat proiectul soselei de centura. „Nu cred ca exista vreun pensionar in Bacau caruia sa nu ii fi crescut pensia, si nu sa i se fi taiat pensia, asa cum s-a intâmplat intr-o alta guvernare. Nu exista medici sau profesori care sa nu aiba salarii mai mari si nu exista oameni de afaceri care sa nu plânga dupa guvernul social-democrat, care a luat cele mai bune si mai liberale masuri pentru mediul de afaceri: scaderea CAS-ului, scaderea tva-ului si toate celelalte lucruri care tin de codul fiscal. Imi doresc foarte mult sa avem primar in municipiul Bacau, sa continuam administratia la Consiliul Judetean si in cele mai multe dintre primariile din judet, sa continuam lucrurile bune pe care le-am facut si sa le indreptam pe cele mai putin bune. De asemenea, vrem sa continuam lucrarile la Spitalul Municipal, care a fost un proiect bun al fostului primar”, a spus Victor Ponta, in discursul sau.

Ponta a criticat actuala guvernare, pe care o considera nociva pentru mersul tarii, in fiecare zi in care tehnocratii lui Dacian Ciolos ramân la palatul Victoria. Dovada in acest sens, spune Ponta, este ca anul trecut, când era prim-ministru, in România au intrat investitii externe de cinci miliarde de euro, in timp ce anul acesta suma este zero. „Acest guvern al domnului Iohannis este la fel de absent, pe cât de absent este si presedintele. Am impresia ca nu doar domnul Iohannis pleaca in week-end la relaxare, dar si guvernul pleaca. Noi ne pregatim de guvernare alaturi de ALDE si UNPR fiindca trebuie sa schimbam aceasta stare de lucruri. Domnul Tariceanu a avut o idee excelenta atunci când a propus ca actualul guvern sa nu mai aiba dreptul de a mai emite ordonante de urgenta, pentru ca au emis astfel de decizii intr-o maniera eronata. De aceea cred ca actualul guvern este un pericol, iar ceea ce am câstigat in ultimii ani riscam sa pierdem in 2016”, a spus Victor Ponta.

Rovana Plumb a avut numai cuvinte de lauda la adresa lui Sorin Brasoveanu, pe care il considera unul dintre cei mai buni directori din domeniul asistentei sociale si protectiei copilului din intreaga tara. „Le multumesc lui Dragos Benea si lui Sorin Brasoveanu pentru minunatul proiect privind pachetul minim de servicii sociale destinat copiilor care provin din familii defavorizate”, a spus Rovana Plumb, care a precizat ca daca PSD-ALDE-UNPR vor forma guvernul dupa alegerile generale, proiectul va fi multiplicat si aplicat in beneficiul celor peste 80.000 de copii defavorizati.

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

3 COMENTARII

  1. Astept sa-l vizitez din nou.
    Felicitari celor care au facut ca observatorul sa fie din nou o bijuterie a orasului.
    La observatii au acces si pasonatii? Sau doar internet?

LĂSAȚI UN MESAJ