21 iunie 2024
ActualitateViața reintră în normal la Slănic Moldova după inundații

Viața reintră în normal la Slănic Moldova după inundații

La Slănicul Moldovei viața reintră în normal după puternicele inundații care au avut loc în cursul după – amiezei de luni 11 iunie. Atunci torenții porniți de pe versanți au măturat totul la ieșirea din Cerdac spre Cireșoaia cât și în acest cartier al orașului Slănic Moldova.

În aceste locuri deschiderea dintre înălțimile ce străjuiesc valea Slănicului este de doar 200 de metri și faptul că sunt creste abrupte, spre munții Oituzului face ca în zona să fie inundații de fiecare dată cînd sunt averse mai mari de ploaie. Locuitorii spun că de ani de zile nu s-a făcut nimic pentru a nu mai fi afectați de puhoaiele naturii, aici fiind necesare adâncirea albiilor și ridicarea unor diguri de protecție la fiecare din pârâiașele care se varsă în apa Slănicului.Mii de tone de aluviuni au fost aduse în după –amiaza de luni de pe înălțimile din jur iar viitura a umplut peste 30 de curți cu apă. Au fost distruse garduri, construcții, apa intrând și în mai multe locuințe, unde s-a ridicat până la un metru. A fost luată de ape agoniseala oamenilor de ani de zile iar locuințele s-au degradat în urma trecerii șuvoaielor de apă.

O pierdere însemnată au suferit pietrarii, care aveau finisate spre a fi vândute cantități mari de lespezi de piatră. Constantin V. (45 ani), ne-a declarat: „Peste cinci tone de piatră șlefuită, toată munca mea de aproape o lună a fost mâlită ! O parte a fost luată de viitura formată, pentru că apa a curs și pe drumul național Slănic Moldova – Târgu Ocna !

Patru buldoexcavatoare au intervenit pentru înlăturarea aluviunilor de pe șosea. Lemne, traverse din beton, garduri – nimic nu au stat în calea apei!” Marți 12 iunie, când alți nori de ploaie s-au rotit asupra acestei zone, pompierii au scos apa de la mai multe gospodării afectate de inundații , din curți și din beciuri. Numeroși locuitori, ce au avut de suferit la aceste inundații au deschis larg ușile și ferestrele caselor de locuit, pentru pentru a se usca pereții locuințelor, ca aceștia să nu se dărâme.

Pagube însemnate au fost și în cartierul Cerdac (unde un număr de șapte curți s-au aflat sub ape) dar și în orașul Târgu Ocna, aici viitura de pe apa Slănicului distrugând mai multe gabioane de protecție a malurilor.spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img