Orasul in mijlocul saptamânii, in mijlocul zilei, pe un soare arzator. Fântâna arteziana din Parcul Cancicov arunca spre cerul senin coloane inalte de apa racoroasa. Putini sunt cei care s-au incumetat sa iasa pe vremea asta.

Cele câteva chipuri pe care le-am zarit pe banca, la umbra, par indurerate. Nimeni nu vrea sa vorbeasca. Le-o fi rau de la caldura. Doua angajate de la Spatii Verzi dau cu sapa intr-un rond de trandafiri. Soarele parca pârjoleste si mai tare. La iesirea din parc, la o toneta de inghetata, vânzatoarea se racoreste tinând usa glisanta de la lada frigorifica intredeschisa. Intreb daca se vinde bine inghetata si aflu ca nu prea.

Foto 3

PUBLICITATE

De la un supermarket din apropiere ies trei persoane, toate cu apa imbuteliata. Vis-a-vis, la Casa de Sanatate este un punct de distributie a apei pentru cei care intâmpina dificultati pe canicula. Caldura mare si aici, iar de distributia apei se ocupa un agent de la paza. Spune ca apa nu e rece, dar si asa a dat destul de multa.

Mai departe, in Piata Tricolorului, soarele a alungat toti amatorii de pierdut timpul pe o banca. Doi pusti se agita prin jeturile fântânii din piateta, iar la terasele fast-food-urilor de alaturi, zeci de tineri se hranesc „sanatos”. Ce bine da maioneza aia de plastic pe caldura asta…

La cinematograful Central e un alt punct de distributie a apei. In hol, e cel mai racoare. Adrian Popa de la S.P.A.S. Bacau se ocupa de distributia apei de aici.

„Pâna la aceasta ora am dat doua baxuri de apa. Ieri (marti-n.r.) am dat in total patru baxuri. Vin oamenii saracii, ca e foarte cald. Am avut control si de la D.S.P. Au facut proces verbal si totul e in regula”, a spus Adrian Popa.

38

Reclama luminoasa a unei farmacii de peste drum are si termometru si indica 38 de grade. Oare câte grade sunt la sol? Fântâna din Parcul Trandafirilor mai azvârle câteva jeturi de apa, dupa care „tace”. Nici nu s-a gasit un moment mai bun pentru oprit fântâna.

In fata bisericii „Sf. Nicolae”, o tânara in pantaloni scurti ce tine un bidon de apa intr-o mâna, face „cruci” de zor. Oare se roaga pentru ploaie? In biserica e un alt punct de distribuire a apei, punct de care se ocupa o doamna de la S.P.A.S.

Foto 2

In biserica sunt doar doi credinciosi, dar am aflat de la doamna de la S.P.A.S. ca la slujba au fost mai multi si ca au avut nevoie de apa. Reprezentanta serviciului de la primarie a povestit cum in fiecare zi vine un domn la 94 de ani, caruia i-a spus sa nu mai iasa din casa.

„Sunt sub tensiune. N-am treaba cu canicula”, ar fi spus batrânul, dupa un pahar cu apa, dupa care isi vedea de drum. Curiozitatea m-a impins spre strada Banca Nationala, acolo unde stiam ca sunt lucrari de asfaltare.

Nici tipenie de om. Mi se pare firesc pe arsita asta. Intr-un supermarket din zona centrala aerul conditionat isi face bine traba. Când treci prin dreptul raionului cu lactate, brânzeturi si ceva carnuri te ia frigul. Brrrr… Iti vine sa crezi? Frig pe canicula?

Il intreb pe seful de magazin cum sta la vânzarea de apa imbuteliata si-mi spune ca a crescut simtitor, dar nu poate aprecia in procente. Minutele se scurg, iar soarele parca dogoreste si mai tare. Din când in când adie câte o pala de vânt.

Oamenii sunt din ce in ce mai putini pe strazi. Doar masinile ce mai gonesc in sus si in jos. La radio anunta 38 de grade la Bacau. La umbra! E foarte cald.

Orasul se „scalda” in canicula…

loading...

Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

LĂSAȚI UN MESAJ