4 octombrie 2022
10 C
Bacău

Veteranul de război Ion V. Chelaru a fost avansat onorific în grad

.

HomeActualitateVeteranul de război Ion V. Chelaru a fost avansat onorific în grad

Președintele Filialei Bacău a Asociației Naționale a Veteranilor de Război (ANVR), gr. flt. aer. (rtr) dr. Vasile Florea, a marcat oficial avansarea onorifică la gradul militar de locotenent colonel, de la gradul de căpitan, prin ordin al ministrului Apărării Naționale, a veteranului de război Ion V. Chelaru, din satul Drăgușani (comuna Parava). Evenimentul a avut loc chiar acasă la veteran, la care au fost prezenți și prim-vicepreședintele Filialei Bacău Cultul Eroilor, Cristinel Aioanei, și primarul comunei Parava, Costel Dediu.

 „Propunerea de avansare – a spus generalul Vasile Florea – a venit din partea Filialei Bacău a ANVR. Dar, un sprijin important la întocmirea documentației pe care am trimis-o la Ministerul Apărării Naționale l-am primit chiar de la primarul comunei Parava, Costel Dediu. Noi i-am adus, acum, venerabilului veteran o pereche de epoleți cu gradul de locotenent colonel, așa cum sunt marcate gradele militare în prezent. Să le stăpânească sănătos, pentru că le merită pentru tot ce a făcut pe front, în Al Doilea Război Mondial, și apoi și pentru comuna în care a continuat să-și ducă viața! Iar din partea ANVR i-am adus și o a doua Medalie Comemorativă a celui de Al Doilea Război Mondial, una dintre cele mai înalte distincții pentru veteranii de război”.

O caldă urare de sănătate a fost făcută și de primarul Costel Dediu, „Dar – a mai spus primarul -, îl rog și să se țină de cuvânt pentru ca la împlinirea vârstei de 102 ani să ne revedem în aceleași condiții. Noi știm, însă, că este om serios și întotdeauna s-a ținut de cuvânt!” („Păi, trebuie să ne ținem de cuvânt, pentru că așa e frumos. Iar militarii au onoare!” – a răspuns, prompt, veteranul).

Prim-vicepreședintele Cristinel Aioanei a remarcat, cu bucurie, că veteranii de război nu fost niciodată mai bine tratați ca în acest an. „Este un merit al ANVR, al primarilor localităților în care mai avem astfel de veterani și un merit și al conducerii Ministerului Apărării Naționale – a opinat vorbitorul. Este un semn de mulțumire pentru ei și pentru familiile lor, vizavi de tot ce au făcut pentru patria noastră”.

Ca și la întâlnirile precedente pe care le-am avut cu veteranul Ion V. Chelaru, acesta ne-a împărtășit câteva dintre amintirile pe care le are de pe front și a recitat, fără greșeală, o sugestivă fabulă despre o cioară și despre puii ei, pe care a învățat-o de mic copil și nu o va uita niciodată.

Veteranul Ion V. Chelaru a primit, recent, la scurt timp de la împlinirea a 101 ani, și titlul de Cetățean de onoare al comunei Parava.

În județul Bacău mai sunt în viață doar 68 de veterani de război, dar în filiala ANVR sunt și 550 de văduve de veterani de război.

Alte titluri
Alte titluri

Din peste 80 de permise reținute în weekend, mai mult de jumătate au fost din cauza vitezei

Poliţiştii băcăuani au acţionat în weekend pentru prevenirea și...

Trei tineri au furat un telefon și 700 de lei

  Polițiștii Secției 4 Poliție Rurală Podu Turcului au...

Microbuz școlar pus sub sechestru din cauza consilierilor locali

Un microbuz școlar IVECO și un autoturism Dacia Duster...

Cum să-i înveți pe copii abilități de rezolvare a problemelor

Copiii întâmpină probleme în fiecare zi, fie cu jucăriile...

Opinii
Opinii

Ce facem când sună alarma?

Scenarii, profeţii, avertismente, conspiraţii, declaraţii belicoase, ameninţări, demonstraţii, anexări, victorii şi înfrângeri, arme, crize, inflaţie, teamă, exod, coronavirus, negocieri, alte conflicte care inflamează lumea,...

Ploaia care va veni

Există numeroși oameni care încă se întreabă de ce a fost masacrată atâta lume în regimul "terorii" franceze, de după Revoluția de la 1789....

Ultimele știri