3 februarie 2023
-1.1 C
Bacău

Vești din Kosovo

HomeOpiniiContrasensVești din Kosovo

Vești din Kosovo

Marți, în două localități cu populație sârbă din nordul Kosovo s-au auzit explozii și au început să sune sirenele de raid aerian. Este vorba despre Kosovska Mitrovica și Zubin Potok. În aceste localități au avut loc un raiduri al trupelor speciale kosovare ROSU la sediile administrației locale. Trecem peste faptul că, potrivit convențiilor încheiate în urma războiului din 1999, trupele speciale nu au voie să între în zona de nord a provinciei și ne concentrăm pe faptul că acestea au intrat și devastat sediile Comisiilor Electorale din cele două localități.

Se pare că au căutat listele electorale, întrucât pe 18 decembrie, în patru municipalități din nordul regiunii, în care predomină populația sârbă, urmează să aibă loc alegeri anticipate pentru autoritățile locale. Alegerile nu sunt recunoscute de sârbii din Kosovo, care au părăsit instituțiile publice ale autoproclamatei republici, în urma conflictelor referitoare la problema plăcuțelor de înmatriculare pentru autoturisme.

Sârbii nu vor să-și monteze plăcute cu numere de Kosovo, preferând să-și păstreze numerele eliberate de Republica Serbia. Autoritățile de la Priștina au amenințat cu prepresalii și numai negocierile purtate de președintele sârb Alexander Vucic au împiedicat un conflict armat între albazezii kosovari și sârbii din provincie, după ce, în mai multe rânduri, Armata sârbă a fost concentrată la granița Kosovo pentru a interveni în sprijinul conaționalilor.

Miercuri, după evenimente, autoritățile de la Priștina au declarat, senine, că trupele speciale au intervenit contra bandelor criminale sârbești „plătite de Serbia și conduse de președintele acesteia”. Premierul kosovar a spus că în „nordul tensionat, cu o populație predominant sârbă”, prezența poliției kosovare va crește pentru a menține ordinea.

În același timp, kosovarii refuză să pună în aplicare o altă prevedere a planurilor de pace, și anume crearea unei uniuni a municipalitatilor sârbești, cu drept de autonomie în zona de nord a provinciei. Autoritățile europene, care susțin că supraveghează procesul de pace, se fac că plouă și insistă doar ca Serbia să recunoască independența provinciei, amenințând că, în caz contrar, nu vor primi țara în UE.

În paranteză, să notăm ipocrizia absolută a UE: în vreme ce Kosovo are dreptul să se declare independentă și Serbia este forțată să admită această independență, oblasturile ucrainene care și-au declarat independența și au organizat și referendum pentru asta sunt considerate de UE provincii rebele și Ucraina primește arme ca să le recucerească.

Totuși, unde erau forțele de menținere a păcii KFOR în timpul raidurilor forțelor speciale albaneze în zonele sârbești din Kosovo? În timp ce albanezii pătrundeau în clădirile comisiilor electorale, KFOR investiga de ce angajații săi, în loc să mențină ordinea, au făcut propriul raid în nordul Kosovo și au smuls steagurile sârbești de pe case.

Alte titluri
Alte titluri

Opinii
Opinii

Ultimele știri