28 martie 2024
ActualitateVești bune pentru părinți și bebeluși

Vești bune pentru părinți și bebeluși

Unele mame care nasc gemeni, tripleți ori multipleți vor beneficia de o sumă de bani mai mare față de cât se dă acum, pentru creșterea lor. În momentul de față, primesc în plus la indemnizația de creștere, pentru fiecare copil, începând cu al doilea, o sumă fixă de 1.314 lei. De anul viitor, pentru fiecare copil, începând cu al doilea, se va acorda în plus 50 la sută din indemnizația la care au dreptul mamele.

Aceeași măsură se va aplica și în cazul sarcinilor suprapuse, respectiv al mamelor ce vor naște în perioada în care se află în concediu de creștere a copilului. Astfel, sumele acordate pentru fiecare copil, începând cu cel de-al doilea, nu vor fi mai mici de 1.314 lei, dar unele mame vor primi mai mult, deoarece au avut salarii mai mari și au plătit un impozit și contribuții sociale pe măsură.

Concret, suma acordată, începând cu al doilea copil, va fi mai mare de 1.314 lei în cazul mamelor care au o indemnizație de peste 2.628 lei. De exemplu, o mamă care are tripleți și beneficiază de o indemnizație de creștere de 3.000 lei (85 la sută din media veniturilor nete realizate în 12 luni  din ultimii 2 ani) va primi câte 1.500 lei pentru fiecare copil, începând cu al doilea. Deci va încasa lunar 6.000 lei. Dacă o mamă de copii gemeni are indemnizația maximă, care este de 8.500 lei, ea va lua în plus la aceasta 4.250 lei pentru cel de-al doilea copil, și nu 1.314 lei, cum ia în prezent.



Aceasta este una din modificările și completările aduse de către Guvern săptămâna trecută Ordonanței de Urgență (OUG) 111/2010. O altă modificare se referă la faptul că pentru celălalt părinte, care nu a solicitat concediul pentru creșterea copilului, perioada în care va trebui să stea cu acesta va fi de cel puțin două luni, și nu una, ca în prezent, dacă îndeplinește condițiile legale.

Măsura se aplică pentru cererile ce se vor depune de la 1 ianuarie 2023, dar și pentru cele înregistrate anterior, dar nesoluționate până la această dată. O altă noutate este aceea că nivelul veniturilor supuse impozitării ce pot fi obținute de părinte într-un an calendaristic, în perioada concediului, va crește de la 5 la 8 indemnizații în cuantum minim, respectiv de la 6.500 lei la 10.512 lei.

Totodată, în cazul realizării unor venituri suplimentare, până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, cel cu handicap, se va recalcula cuantumul indemnizației. Părintele care dorește să beneficieze de concediu de creștere a copilului și de indemnizație va trebui să-i acorde angajatorului un preaviz de 10 zile, printr-o cerere pe suport de hârtie sau electronic. La rândul lui, angajatorul este obligat să-i mențină, până la sfârșitul concediului, condițiile de încadrare și drepturile salariale avute înainte sau dobândite pe parcurs.

O ultimă modificare privește introducerea concediului și a indemnizației de acomodare, acordate părinților adoptivi, ca perioadă asimilată concediului de creștere și indemnizației aferente acestuia. Toate modificările (cu excepția celei care are în vedere prelungirea concediului de la o lună la două luni pentru celălalt părinte, despre care am precizat mai sus că deja se aplică) vor intra în vigoare la 1 ianuarie 2023.

 

 

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri