24 iulie 2024
ActualitateVasile Botomei a depus plângere penală împotriva membrilor CSAT pentru transferul sistemului...

Vasile Botomei a depus plângere penală împotriva membrilor CSAT pentru transferul sistemului Patriot în Ucraina

Locotenent aviație în rezervă Vasile Botomei, doctor în drept, a înaintat o plângere penală împotriva membrilor Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Plângerea, formulată în data de 23 iunie 2024, îi acuză pe membrii CSAT de comiterea infracțiunii de înaltă trădare națională. În centrul acestei acuzații se află decizia CSAT din 20 iunie 2024, care vizează donarea către Ucraina a unui sistem de rachete Patriot, în valoare de 1 miliard de euro, decizie considerată de Botomei ca diminuând capacitățile de apărare ale României.

Botomei argumentează că CSAT nu avea mandatul legal necesar pentru a aproba o astfel de donație, acțiunea fiind realizată fără o lege de delegare și într-un context care ar putea implica România într-un conflict armat. În plângerea sa, Botomei solicită identificarea nominală a membrilor care au aprobat această hotărâre și demararea cercetărilor penale împotriva acestora.Plângerea se bazează pe mai multe probe, inclusiv hotărârea CSAT din 20 iunie 2024 și documentele care au stat la baza aprobării acesteia. Printre acuzați se numără președintele României, președintele Senatului, președintele Camerei Deputaților, ministrul Apărării Naționale, ministrul de Interne, ministrul Justiției, ministrul Economiei, ministrul de Externe, ministrul Finanțelor Publice, directorii SRI și SIE, șeful Statului Major al Apărării, consilierii prezidențiali și alți membri ai CSAT.

Documentul menționează că, în cazul în care procurorul general al României nu va demara cercetarea penală, Botomei va sesiza direct Parchetul General. El subliniază că această acțiune constituie un exercițiu de responsabilitate morală și profesională, având în vedere pregătirea sa ca ofițer de rezervă și doctor în drept.

Această plângere aduce în prim-plan dezbateri importante legate de atribuțiile CSAT, legalitatea deciziilor luate și impactul acestora asupra securității naționale a României. Rămâne de văzut cum vor evolua investigațiile și ce consecințe legale vor avea aceste acuzații.spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri