Vara, Litoralul românesc e mai scump. Vacanțele la Mare, adică, pentru că Litoralul în sine s-a cam privatizat de mult. Însă creșterea tarifelor în vârf de sezon nu-i o noutate, poate numai cotele atinse diferă de la un an la altul ori de la o „perioadă istorică” la alta. Dar, nu-i așa, distracția costă!
De astăzi, 1 iulie, la Mare e mai scump cu 10-20 la sută, spun chiar cei de la Federația Patronatelor din Turismul Românesc. Interesantă mi s-a părut, însă, motivarea acestei majorări de tarife dată chiar de un patron din turism. „Toată lumea vrea să vină în iulie și august, când sunt prețurile foarte mari – spunea el.

De ce sunt prețurile foarte mari? Pentru că toată lumea vrea să vină atunci. Dacă cineva ar vrea să vină în iunie, prețurile sunt foarte mici, aproape la nivel de costuri. Dar ei nu vin acum. Hotelurile sunt jumătate goale, dar cu tarife foarte mici. În schimb, de la 1 iulie, ar trebui să avem hoteluri din cauciuc, să le întindem, ca să le dublăm capacitatea. (…) Noi românii vrem să mergem când e mai scump, că e mai multă lume! Degeaba facem noi oferte peste oferte în extrasezon, că lumea tot în număr mic vine.

Deci, concluzia care e? Nu avem bani, dar mergem când e cel mai scump!”
Ce să mai comentezi? Ne plângem că față de bulgari noi avem sezon estival mai scurt pe litoralul Mării Negre, pentru că suntem mai la nord. În două săptămâni am vizitat toate stațiunile de la Marea Neagră din ambele țări.

Și m-am convins că diferența nu o face doar poziționarea geografică. Pentru că diferențe erau, slavă Domnului! Acum încep să se mai miște lucrurile și la noi, dar cursa e grea. Și, vorba patronului citat mai sus: de ce vrem numai în vârf de sezon la Mare? Ca și cum pe Litoralul românesc vara e ca iarna – pentru a parafraza expresia celebră a unui președinte. Parcă nu prea e!