Valul patru, obținut prin dublarea sau triplarea numărului de teste zilnice

381 de teste pe 24 august, 1013 pe 24 septembrie

Autoritățile parcă și-au dorit atât de mult al patrulea val încât au dublat și chiar triplat numărul de teste zilnice până când s-a produs o creștere semnificativă a numărului de persoane bolnave.

Cifrele nu mint! Dacă vom compara lunile august și septembrie vom observa un lucru extrem de clar: către finele lui august numărul de teste crește brusc. Dealtfel, dacă la nivelul întregii luni august s-au realizat în județul Bacău 11.664 de teste (conform DSP), în 24 de zile din septembrie, numărul testelor a fost de 14.196. Diferența poate nu pare atât de mare, însă, creșterea numărului de teste a explodat din data de 25 august, deci împărțirea calendaristică ne poate încurca puțin. Pentru că, din cele 11.664 de teste ale lunii august, 3979 s-au făcut între 25 și 31 august! Deci, din 25 august până în 24 septembrie s-au făcut în județul Bacău 18.175 de teste.



Ceea ce însemna aproape dublu față de perioada anterioară! Se observă din grafic faptul că numărul de noi cazuri zilnice crește o dată cu creșterea numărului de teste zilnice. Cred că nu poate obiecta nimeni față de existența acestei corelații statistice. Pe românește: numărul mare de persoane declarate infectate din ultima luna poate fi efectul faptului că s-a crescut numărul de teste. Este foarte posibil ca același număr de infectați să fi existat și în august, dar să nu fi fost depistați. Să nu uităm și faptul că testul PCR care este copios folosit de autorități a fost declarat ineficient de către Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) din SUA, care va interzice utilizarea sa după dată de 31 decembrie.

O aproximație statistică

Ceea ce este mai interesant, însă, este faptul că doar o foarte mică parte a celor declarați infectați ajunge în spitale. Numărul maxim al celor internați a fost de 223 pe 24 septembrie. Dacă numărăm 1.847 de persoane declarate infectate în această luna și o spitalizare de 14 zile în medie, rezultă o medie de 16 spitalizați zilnic. 16 din 76 înseamnă 21 la sută. E un calcul destul de aproximativ, dar e singurul disponibil. Ar însemna că aproximativ 21 la sută din persoanele infectate sunt și spitalizate.

Ce înseamnă pragul de 3 la mie pentru Bacău

Incidența de 3 la mie care este comunicată de autorități înseamnă că, în ultimele 14 zile, numărul bolnavilor insumați a ajuns la 3 la mie din populația orașului. Conform, Direcției Județene de Statistică, municipiul Bacău are o populație oficială de 195.687 de locuitori. Asta înseamnă că 3 la mie ar fi 587. Deci, în medie, 587 de băcăuani s-au îmbolnăvit oficial de COVID în ultimele 14 zile.

Adică 42 de oameni pe zi. Dintre aceștia, pe baza datelor din ultimele săptămâni la nivel de județ, circa 21 la sută ajung în spital, deci au o formă mai gravă. Așadar, autoritățile introduc restricții, inclusiv unele care nu sunt conforme cu Constituția pentru că 8 băcăuani din aproape 200.000 ajung în spital zilnic.

Ce restricții se vor aplica în localitățile care depășesc 3 la mie

În localitățile în care rata de infectare este peste 3 la mie, dar nu depășește 6 la mie, accesul în restaurante, săli de spectacole sau la evenimente private se poate face doar pe baza certificatului verde COVID. Certificatul verde COVID va fi obligatoriu și pentru copiii cu vârsta de la 12 ani.

Certificatul verde se acordă pentru:

– persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare,

– persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore,

– persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice în interiorul centrelor comerciale este permisă în localităţile unde incidenţa cumulată la 14 zile este mai mare de 3/1.000 de locuitori şi mai mică sau egală cu 6/1.000 de locuitori numai în zonele de consum delimitate și amenajate astfel încât să asigure separarea față de restul spațiului public.

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"