19 aprilie 2024
ActualitateProiect de integrare profesională a tinerilor șomeri, în valoare de milioane de...

Proiect de integrare profesională a tinerilor șomeri, în valoare de milioane de lei

Sute de șomeri din grupul așa-numit NEETs (tineri care de mai multă vreme nu au un loc de muncă) vor fi pregătiți profesional pentru a se putea angaja și alte zeci vor fi învățați cum să-și deschidă o afacere.

Ei vor fi cuprinși în proiectul ”Integrare și sprijin pentru tinerii NEETs prin angajare și formare profesională-INSTAF”, POCU/909/2/4/150768, care a fost lansat vineri, 24 septembrie, de către Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău, instituția ce îl va implementa, în parteneriat cu INFORPOB SRL Bacău. Proiectul se va desfășura pe o perioadă de 24 luni (7.09.2021-6.09.2023) și va avea ca beneficiari 450 tineri NEETs șomeri, cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 ani, din județul Bacău și Regiunea Nord-Est. 45 la sută dintre ei sunt de sex feminin, 12 la sută (54 participanți) sunt de etnie rromă, iar 24 la sută provin din mediul rural. După cum ne-a declarat Florina Andreea Avram, directorul AJOFM Bacău, obiectivul principal al proiectului este creșterea nivelului de ocupare a celor 450 beneficiari, prin servicii de formare profesională, mediere pe piața muncii, angajare și antreprenoriat. Astfel, 390 dintre tineri vor fi împărțiți în 26 grupe, ei urmând să participe la un curs de calificare.

Pentru ei se vor organiza cursuri de agent vânzări, bucătar, contabil, electrician în instalații energetice, inspector/referent resurse umane, instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze, lucrător finisor pentru construcții, lucrător în comerț, mecanic auto, operator confecționer industrial, operator introducere, validare și prelucare date, operator la mașini unelte cu comandă numerică și ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație. AJOFM Bacău preconizează că la încheierea cursurilor vor fi cel puțin 351 absolvenți. Alți 60 tineri vor fi distribuiți în mod egal pe 3 programe de antreprenoriat. Organizatorul și-a mai propus ca după finalizarea cursurilor cel puțin 194 absolvenți (23 de etnie rromă, 47 din mediul rural) să-și găsească un loc de muncă, evident, cu sprijinul lui.



În plus, a stabilit ca, ulterior închiderii programelor de antreprenoriat, să finanțeze afacerile a 12 tineri. Să mai notăm că valoarea financiară a proiectului este de 4.874.741 lei, din care asistența financiară nerambursabilă este de 4.089.938 lei și contribuția partenerilor va fi de 784.804 lei.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri