Fostul director general al Combinatului Petrochimic Borzești, Valentin George Anastasiu, a primit, post-mortem, titlul de Cetățean de onoare al municipiului Onești. Consiliul Local a votat în unanimitate, încă din luna aprilie, proiectul de hotărâre inițiat de avocata Elena Pașcu Apăvăloaie, consilier local PNL, iar titlul a fost înmânat oficial familiei lui Valentin George Anastasiu într-un ceremonial care a avut loc vineri, 27 mai.

Titlul de Cetățean de onoare a fost înmânat de primarul Laurențiu Neghină soției fostului director general, Alice Anastasiu, și familiei lui Valentin Anastasiu, iar despre personalitatea titularului și despre modul de adoptare a Hotărârii de Consiliu Local au vorbit fostul director mecano-energetic al Carom și fost director general al Rafo, Toader Găureanu, Elena Pașcu Apăvăloaie, Horia Chelaru și Dumitru Nuțu.„Oneștiul, urbe tânără, născută ca urmare a inițierii și dezvoltării unui proiect economic fără precedent – se arată în proiectul de hotărâre -, a fost locul ideal al formării și al manifestării multor personalități care au activat și au excelat în domeniul politic, social-cultural și sportiv, făcând cinste orașului nostru atât pe plan național, cât și internațional. În semn de recunoștință, dar și pentru a oferi modele tinerelor generații, recunoașterea meritelor, cinstirea și onorarea personalităților trebuie să fie o preocupare obligatorie pentru organele reprezentative ale comunității. Titlul de Cetățean de onoare al municipiului Onești reprezintă o distincție onorifică, recunoscând carierele de excelență, unele fapte, acte și performanțe notabile”.

Participanții la ceremonie au putut urmări, la început, un film intitulat „Experimentul Borzești”, în care au fost rememorate aspecte din evoluția platformei petrochimice și personalitățile specialiștilor care au contribuit la aceasta.
Profesionist de înaltă clasă, dr. inginer Valentin Anastasiu a condus, în perioada 1975-1993,

Combinatul Petrochimic Borzești, în care erau active trei mari uzine: Uzina Chimică, rafinăria devenită Rafo după 1990 și singurul producător de cauciuc sintetic din România, combinatul devenit tot după 1990, CAROM. Pentru o perioadă de timp mai scurtă a fost directorul general doar al societății Carom.
Valentin Anastasiu a fost autor și coautor al peste 60 de invenții și inovații brevetate de Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci.

„A fost omul care a condus și inspirat, poate, cea mai cutezătoare generație de petrochimiști din câte au fost pe aceste locuri… El ne-a fost Generalul…” – spunea, acum doi ani, Toader Găureanu, un apropiat colaborator al lui Valentin Anastasiu.

 

Abonați-vă la canalul Telegram Deșteptarea pentru a primi știri necenzurate de "standardele comunității"
PUBLICITATE