Grupul de Acțiune Locală (GAL) Valea Muntelui a cerut sprijinul Instituției Prefectului pentru realizarea unui proiect de promovare a turismului pe Valea Muntelui și Valea Trotușului. Drept urmare, Valentin Ivancea, subprefectul județului, i-a invitat la o întâlnire pe toți cei care au legătură cu această inițiativă.

E vorba despre reprezentanții Consiliului Județean, Oficiului de Cadastru, Direcției Silvice, GAL Valea Muntelui, GAL Valea Trotușului, ai Primăriilor Oituz, Mănăstirea Cașin, Dofteana, Dărmănești, Asău, Agăș, Brusturoasa, Palanca, Ghimeș Făget din județul Bacău și Primăriei Soveja din județul Vrancea. Cerearea de finanțare va fi depusă la AFIR, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală.

„Proiectul de cooperare, coordonat de GAL Valea Muntelui, vizează trasarea, omologarea și promovarea unui traseu montan de picior, întins pe zece localități din județul Bacău, precum și în localități din județul Vrancea”, explică Valentin Ivancea.

Filme, tabere și instruiri

Cererea de finanțare va fi depusă la AFIR, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală. Ce se va întâmpla dacă proiectul va fi selectat? O mulțime de lucruri interesante!

În primul rând, se vor monta stâlpi de marcaj și panouri de informare bi/trilingve cu poveștile locurilor și date utile, cum ar fi perioada în care pot fi văzute anumite specii rare de animale și plante, vechea graniță austro-ungară, linia frontului, monumentele istorice și vor fi amenajate spații de odihnă. Vor fi amplasate panouri și în stradă, pe cea mai circulată rută din fiecare GAL, pentru direcționarea spre traseu.

De asemenea, vor fi organizate cursuri pentru 8-10 ghizi montani, patru tabere de vară pentru studenți, campanii pe facebook și youtube la nivel european, vor fi realizate un website și un film de promovare a zonei, titrat în engleză, care va prezenta tradițiile gastronomice și cele privind vânătoarea, prelucrarea pieilor, sărbătorile etc.

Subprefectul Valentin Ivancea apreciază că e un proiect foarte frumos și că toate părțile sunt interesate să-l sprijine, având și sarcini, dar și beneficii.

Alte articole