Conducătorii auto care vor fi prinşi vorbind la telefon în timp ce conduc maşina, riscă amenzi în valoare de 1.600 de lei. De sancţiuni asemănătoare vor avea parte şi şoferii care nu poartă centura de siguranţă.

Apăsarea pedalei de acceleraţie peste limita de viteză (peste 51 până la 60 km) se sancţionează cu amenzi din clasa a IV-a, valori cuprinse între 9 şi 20 de puncte amendă, ceea ce se traduce în sume care variază între 720 şi 1.600 de lei, iar permisul de conducere va fi reţinut pentru 90 de zile. Cei care depăşesc viteza recomandată cu peste 60 km/h, riscă amenzi din clasa a V-a, ceea ce înseamnă între 21 şi 50 de puncte amendă, iar în bani se traduce între 1.680 şi 4.000 de lei.

În acest caz, permisul de conducere va fi reţinut pentru 180 de zile. Consumul de alcool este drastic pedepsit. Dacă poliţistul constată că aveţi în sânge o îmbibaţie alcoolică cuprinsă între 0,2 şi 0,5 g/l alcool pur în sânge (0,15 – 0,25 mg/l alcool pur în aerul expirat) acest lucru se sancţionează cu 21 până la 50 de puncte de amendă şi cu suspendarea permisului de conducere pentru 180 de zile. Dacă îmbibaţia alcoolică este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, fapta constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.

PUBLICITATE

Dacă nu plăteşti amenda, rămâi fără permis

Cei care nu îşi achită amenzile în termen de 30 de zile, riscă să le fie ridicat permisul de conducere. Suspendarea efectivă a permisului are loc, însă, după alte 15 zile de la comunicarea dispoziţiei de suspendare.

În Codul Rutier se mai precizează că şoferii care nu acordă prioritate, depăşesc sau trec pe culoarea roşie a semaforului şi provoacă un accident rutier soldar doar cu pagube materiale, vor fi sancţionaţi cu 9 până la 20 de puncte amendă şi li se suspendă permisul până la trei luni de zile. Normele în vigoare spun că sumele aferente amenzilor percepute pentru contravenţii rutiere vor fi vărsate într-un cont unic deschis la Trezorerie, din care vor fi transferate ulterior către primării şi care va fi verificat de către Poliţie.

În Bacău, amenzile pot fi plătite şi prin intermediul oficiilor poştale. Fiţi cu băgare de seamă la trecerile de nivel cu calea ferată! Veţi fi buni de plată dacă nu opriţi la semnalele acustice şi vizuale. Amenda maximă este de 9.600 de lei. Aceeaşi sumă o vor plăti inclusiv conducătorii auto care vor fi depistaţi în trafic cu o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie în aerul expirat. Roşu în faţa ochilor vor vedea la propriu cei care forţează semafoarele. Amenda în acest caz este de 4.000 de lei.


Raspunderea juridica a comentariilor revine in totalitate autorilor. Inainte de a comenta, cititi Standardele comunitatii! Nu vom accepta comentariile rasiste, xenofobe, care indeamna la ura sau care incita la violenta. In cazul in care considerati ca un comentariu deja aprobat ar trebui eliminat, va rugam sa ne instiintati folosind acest formular.

16 COMENTARII

  1. Politistii de la rutiera sa stea macar o ora in intersectia de la vechea Curtea de apel si Vadul Bistritei ,sa constate de cate ori se forteaza semaforul pe rosu ! cum se opresc dobitocii in mijlocul intersectiei sau cum dau peste cu masina peste cetatenii angajati in trecerea strazii pe verde ! Se pot ridica permise si dat amenzi intr-o ora de activitate cu duiumul decat sa stati la panda in boscheti cu radarul pornit Daca stati o ora in intrervalul 15-17 aveti o recolta bogata de indisciplinati in trafic ,va faceti planul la amenzi pe 10 zile !! Dar toata treaba porneste de la conducerea politiei rutiere !

  2. Este foarte bine ca pedepsele sin asa drastice.Poate asa ne vom face mai responsabili si vom iesi in strada sa cerem drumuri.Platim rovigneta,platim taza de drum in benzina,platim amenzi din cauza drumurilor pentru viteza desi rar poti scoate o viteza medie de peste 40-45km/h.Dar politistul sta la pinda exact unde poti recupera din timp.Este revoltator ca in total platim taxe pentru drumuri in jur de 5 miliarde euro/an ,dar nu se reuseste sa se faca nici o autostrada capt -coada in zece ani.Este timpul sa ne aparam,nu mai suportam aceasta presiune asupra noastra a celor care muncim si platim taxe.Intrebati un sofer de camion cite curse Bacau-Timisoara poate face pe saptamana,ca sa vedeti tragedia.

  3. Pt. Liviu Ababei: cred ca tu ești din sistem. Omul a scris despre o stare care se întâmplă. Probabil ești unul din aia care se uita doar în țeavă de eșapament a celui din fata fără a ridica ochii la strada. Puneți negru la oglinda: ți-a murit neuronul

  4. Astazi dimineata am fost martorului unei scene pe care nu am putut sa o caracterizez. Eram in microbuzul care circula spre Racatau. Ger afara, ger si in microbuz, se vedea aburul respiratiei. Unii pasageri au vociferat acuzand soferul ca este la fel de frig in masina ca afara. Ce credeti ca a facut nepretuitul? A tinut usa deschisa pana a plecat din statia Bacau si nu a mai dat caldura. Tot drumul a fost un frig de te dureau oasele. Asa isi bat joc de calatori. Se sesizeaza cineva?

  5. Sunt perfect mulțumit de măsurile luate,poate ne civilizăm in trafic,dar totuși am o întrebare; cine ii educa in primul rând si ii pedepsesc pe cetatenii care se arunca pe trecerea de pietoni fără sa se asigure sau tranverseaza pe unde nu este permis???? plus multe altele care tine de pieton…

  6. Pe langa autostrazi si infrastructura asa ca in “west” nu avem nici bun simt.noi astia soferii si pietonii din romanica.toti avem numai pretentii si cu scuza ca nu “avem” calcam unii peste altii.Uite un exemplu la billa de langa mall.locuri libere de parcare cate vrei dar e plin de cocalari care ar fi in stare sa-si parcheze masinile pe hol la intrare.Astia cu gura mare sunt primii de obicei fara respect si bun simt.

  7. astia sunt niste escroci …pungasi care stau la panda prin toate șanțurile. daca mergi până la bucuresti dai de vreo 10 radare cel putin daca mergi pana in polonia eu nam vazut un radar….astai România

LĂSAȚI UN MESAJ