20 aprilie 2024
ActualitateUrs semnalat la Gura Văii, lângă Onești

Urs semnalat la Gura Văii, lângă Onești

Gura Văii, comuna din apropierea municipiului Onești, iese din nou în evidență. De data asta, nu este vorba de casele de 1 milion de euro, construite pentru sătenii romi, la Rotunda (satul fantomă nășit de guvernanți în toamna lui 2005), și scoase la mezat la preț modic, ci de apariția, din nou, a urșilor, în zonă.

Anunțul a fost făcut de chiar edilul comunei, Silviu Tinei, în urma discuțiilor purtate cu silvicultorii de la Ocolul Silvic Livezi. „S-a observat prezența unui exemplar de urs adult în zona Huitoare.

Persoanele care efectuează drumeții prin pădure să nu fie singure, să facă zgomot constant cu un fluier, cu petarde sau lovituri metalice și să aibă asupra lor un spray iritant lacrimogen”, a transmis primarul din Gura Văii, Silviu Tinei.



De altfel, și în trecut, în zonă, dar nu numai, au fost semnalați urși, inclusiv în localitățile învecinate, cum ar fi Brătila, Helegiu sau Bârsănești, unde, de exemplu, în 2019, un bărbat, aflat cu nepotul la cules ciuperci, a fost ucis de o ursoaică cu pui, în pădurea din apropierea comunei.

Tot în același an, un urs a fost observat hălăduind pe o stradă din cartierul „Satul catolic” din Onești, animalul ajungând chiar și pe o arteră principală din municipiul de pe Trotuș. Pe fondurile Direcției Silvice Bacău, cele mai multe incidente au fost înregistrate în zona Cașin – Mănăstirea Cașin și Târgu Ocna – Slănic Moldova.

Într-a astfel de situație, când s-a intervenit pentru eliberarea unei ursoaice prinse într-un laț, un pădurar a fost rănit, necesitând mai mult de o lună de spitalizare. Însă, au fost semnalați urși și aproape de Bacău – la Fântânele și Trebeș, precum și la Fundul Răcăciuni și Scurta, dar și dincolo de Siret, la Dieneț.

De aproape 4 ori mai mulți urși

Potrivit estimărilor, anul trecut, se credea că, în tot județul, ar fi circa 500 de exemplare de urși, dintre care 216 sunt pe fondurile cinegetice administrate de stat. Între timp, este posibil că efectivul de urși să crească, știut fiind că, la ieșirea din hibernare, de regulă, o femelă are cel puțin un pui.

Efectivul de sălbăticiuni a crescut exponențial, mai ales după 2016, când a fost interzisă vânătoarea acestor animale. Potrivit specialiștilor, în mod normal, numărul optim de urși ar fi trebui să fie de… 61 de exemplare. În realitate, sunt de aproape 4 ori mai mulți urși decât ar fi trebuit. De altfel, (și) din acest motiv, urșii sunt tot mai prezenți în zonele locuite de oameni.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri