19 aprilie 2024
ActualitateUrmariti penal pentru nedeclararea veniturilor

Urmariti penal pentru nedeclararea veniturilor

Peste 1.700 de familii au fost depistate ca au mintit in declaratia-cerere pentru a obtine diverse prestatii sociale. Toate trebuie sa restituie pâna la sfârsitul acestei luni sumele de bani incasate necuvenit. Dupa 1 august, impotriva debitorilor se va depune plângere penala, o decizie, in premiera, a Ministerului Muncii.

Beneficiarii de ajutor social, de alocatie de sustinere familiala ori de indemnizatie de crestere a copilului care au fost depistati ca au ascuns faptul ca dispun si de alte venituri, detin bunuri de valoare sau lucreaza risca sa fie amendati penal ori chiar sa fie condamnati la inchisoare. Acest risc exista de multa vreme pentru cei care au incercat, astfel, sa fenteze statul, dar de aceasta data a devenit iminent.

Practic, este vorba despre acele familii care nu au trecut in declaratia-cerere pentru obtinerea ajutorului social si a alocatiei de sustinere toate veniturile si bunurile pe care le au, precum si despre parintii care luau indemnizatie de crestere a copilului, dar, in acelasi timp, lucrau si primeau un salariu. In toate aceste cazuri, conform legii, fapta se considera infractiune, respectiv fals si uz de fals in acte, si se pedepseste, conform Codului Penal.



Cu salariu si alocatie de sustinere

Cei care ar putea ajunge sa fie urmariti penal dintre beneficiarii de astfel de prestatii sociale nu sunt putini. Ei au fost gasiti ca au primit ilegal ajutor, alocatie de sustinere ori indemnizatie de crestere a copilului, in urma verificarilor intreprinse de catre cei 6 inspectori ai Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Bacau, verificari care au vizat plata acestor prestatii in anul 2012.

Controlul a inceput in martie, s-a finalizat la sfârsitul lunii iunie si a fost realizat cu ajutorul bazei de date de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF), unde sunt inregistrate toate persoanele care obtin venituri impozabile. Cele mai multe cazuri de frauda au fost gasite in rândul celor care au beneficiat anul trecut de alocatie de sustinere familiala. Peste 1.000 de familii, dintre cele 16.400, au fost depistate ca luau o astfel de alocatie, dar in acelasi timp aveau constant alte venituri, ascunse.

“O parte lucrau, deci aveau un salariu, iar altii primeau pensie. Niciunul nu a declarat aceste venituri. Stiau ca daca le-ar fi mentionat in declaratie, atunci nu ar mai fi indeplinit conditiile legale pentru acordarea alocatiei de sustinere ori aceasta ar fi fost mai mica. Au crezut ca nu vor fi depistati, dar s-au inselat. Acum trebuie sa dea inapoi toata suma de bani pe care au luat-o ilegal”, a spus Teodor Agachi, sef serviciu Inspectie Sociala al AJPIS Bacau. Cele peste 1.000 de familii au de inapoiat statului 185.090 lei.

Din aceasta suma 167.669 lei reprezinta debitul a 385 beneficiari care lucrau, deci obtineau concomitent cu alocatia si venituri salariale. Dar si 16 beneficiari de ajutor social au fost gasiti ca munceau cu contract de munca si aveau un salariu. Pe lânga acestia alti 602 beneficiari de ajutor social au fost prinsi ca au si alte venituri, nedeclarate. Astfel, in total prejudiciul creat de cele 618 familii cu ajutor se ridica la 52.376 lei.

Alocatie dupa copilul decedat

Cazuri de frauda sunt si in rândul parintilor care s-au aflat ori se afla inca in concediu de crestere a copilului. Dar numarul este mai mic, 33 de parinti fiind depistati ca si-au reluat activitatea inainte de expirarea concediului si nu au depus cerere pentru sistarea platii indemnizatiei de crestere a copilului. Astfel ei au beneficiat, in acelasi timp, de venituri salariale, dar si de indemnizatie. Ei trebuie sa restituie, in total, 115.036 lei. Alti 19 parinti au incasat multa vreme alocatia de stat si dupa ce copilul lor, din nefericire, a decedat. Ei trebuie sa dea acum inapoi 44.662 lei.

“Ieri (marti, 16 iulie-n.n.) am primit o adresa de la Ministerul Muncii prin care ni se precizeaza ca familiile care au fost identificate ca au primit necuvenit aceste tipuri de prestatii sociale trebuie sa restituie pâna la 1 august sumele de bani datorate. In caz contrar, dupa 1 august, noi va trebui sa facem plângere penala impotriva debitorilor” – a declarat Teodor Agachi, sef serviciu Inspectie Sociala din cadrul Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) Bacau.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri