20 aprilie 2024
ActualitateUrgenta stomatologica e la pamant

Urgenta stomatologica e la pamant

@ Dentistii nu lucreaza noaptea

Cabinetele stomatologice apar ca ciupercile dupa ploaie, iar meseria de dentist este dintre cele mai banoase. Bacauanii din orase nu se pot plange ca lipsesc stomatologii sau cabinetele. Dimpotriva. Numai ca, odata cu lasarea serii sau in week-end, nu gasesti nici de leac un cabinet deschis.

Din cele 146 de cabinete stomatologice din judet aflate in contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS), nici unul nu asigura garda pe timpul noptii sau in zilele nelucratoare. Sambata seara am batut orasul la pas in cautarea unui dentist de garda, fara a gasi vreunul. Norocul nostru ca durerea de masele era simulata. Dan Stoica, purtator de cuvant al CJAS, ne-a declarat ca medicii refuza sa asigure permanenta. “Nu-i putem obliga, mai ales ca in multe locuri nu sunt conditii pentru garda. De exemplu, in cabinetele de la fosta Policlinica Veche. Este nevoie de un loc in care medicul sa doarma daca nu are pacienti. Nu exista. In urma cu doi ani l-am fortat pe stomatologul de la Spitalul Onesti sa faca garda si, ca urmare, si-a dat demisia&#8221. Dan Stoica spune ca ar trebui ca macar in cabinetul de la Unitatea Primire Urgente a Spitalului Judetean de Urgenta (SJU) sa se asigure asistenta sambata si duminica, precum si pe timpul noptii. Daca la Urgente ajunge un bolnav ce necesita interventie stomatologica in urma unei agresiuni sau a unui accident, nu are cine sa i-o acorde. Dr. Leonard Rosu, directorul SJU, declara insa ca acest cabinet nu e rentabil. “Unul din medici si-a luat concediu fara plata, iar celalalt este in concediu medical. Nu se poate organiza garda fara personal. Am incercat sa incadram stomatologi, dar nu se prezinta nimeni la concurs. Salariul este nemotivant&#8221, mai spune dr. Rosu. Un medic stomatolog bugetar castiga chiar de 10 ori mai putin decat unul din circuitul privat.



Teoretic, asiguratii beneficiaza de gratuitate in cazurile urgente. Una din conditii este ca durerea de masele sa ii apuce in timpul zilei, iar a doua ca stomatologii aflati in relatie contractuala cu CJAS sa nu fi epuizat bugetul lunar, ceea ce se intampla dupa doua-trei zile de la inceputul fiecarei luni. Un cabinet stomatologic primeste, in medie, 11 milioane pe luna de la CJAS. Aceasta suma ar acoperi doar costul a doua proteze totale si a uneia partiale.

Daca locuitorii de la oras nu au stomatologi pentru urgentele de noapte, cei de la tara ii vad rar si in timpul zilei. “Doamna doctor vine cand vrea, pleaca tot cand vrea. Programul de pe usa e pentru prosti&#8221, se plangeau in urma cu o saptamana mai multe femei in fata cabinetului stomatologic din Horgesti. Intr-adevar, desi conform orarului dentistul ar fi trebuit sa fie la program intre orele 8 si 15, pe usa era un mare lacat, desi era abia ora pranzului. Sefii din Sanatate vorbesc de un parteneriat CJAS- Directia de Sanatate Publica- Colegiul Medicilor pentru reabilitarea asistentei stomatologice. Se pare insa ca nu o considera o urgenta.Scris de Doina Mincu

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri