28 aprilie 2024
InterviuUniversitatea „George Bacovia” din Bacău, partener de încredere de peste 25 de...

Universitatea „George Bacovia” din Bacău, partener de încredere de peste 25 de ani

– interviu cu Lect. univ. Dr. Violeta Urban, Decanul Facultății de Științe Economice, Juridice și Administrative din cadrul Universității „George Bacovia” din Bacău.

– În urmă cu 20 de ani deveneați student al Universității „George Bacovia” din Bacău, iar astăzi sunteți Decanul Facultății de Științe Economice, Juridice și Administrative. Care sunt cele mai frumoase amintiri care vă leagă de această instituție de învățământ superior, o emblemă pentru Bacău?
– Am adunat atât de multe amintiri frumoase încât mi-ar fi aproape imposibil să întocmesc un clasament sau să mă hotărăsc pe care dintre acestea să vi le împărtășesc. Îmi amintesc că eram o elevă de liceu a Colegiului Național „Vasile Alecsandri” din Bacău care-și dorea altceva față de ceea ce-și doreau colegii de clasă. Cei mai mulți dintre colegii mei visau la o carieră juridică, unii își doreau să devină psihologi sau contabili. Eu voiam să inițiez o afacere și să devin manager. De ce? Nu știu. Ceva mă atrăgea spre acest domeniu. Așa am ales să urmez cursurile la Specializarea Management din cadrul Universității „George Bacovia”. Nu am devenit manager, ci profesor de management și, mai nou, expert accesare fonduri nerambursabile pentru cei care-și doresc să devină antreprenori. Atunci când am pășit pentru prima dată în Universitatea „Bacovia” în calitate de student, am simțit că sunt membrul unei mari familii. Mă bucur și azi când vin studenții la cabinetul meu și-mi spun că trăiesc același sentiment pe care l-am simțit și eu și pe care am onoarea să-l simt încă. Mă întrebați de amintiri…Bineînțeles că-mi amintesc de fiecare profesor în parte, de colegii mei care azi ocupă funcții importante în organizații publice și private, de sesiunile de examene și de emoțiile de atunci, de momentul revederii după 10 ani de la absolvire și enumerarea poate continua. Anii de studenție au fost ani frumoși, ani în care am legat prietenii pe viață, ani în care ne-am conturat, fiecare dintre noi, drumul spre ceea ce suntem acum.

– De ce ar alege astăzi un absolvent de liceu să urmeze cursurile Universității „George Bacovia” din Bacău?
– Motive sunt destule. Vă voi spune doar că la Universitatea „George Bacovia” din Bacău studenții sunt partenerii noștri, nu doar pentru 3-4 ani cât urmează cursurile, ei fac parte toată viața din marea familie a comunității noastre academice. La acțiunile pe care le întreprindem nu participă doar studenți. Absolvenții noștri sunt întotdeauna prezenți, se implică și sunt convinsă că, în inima lor, Universitatea „Bacovia” are mereu un loc care nu poate fi înlocuit de nimeni și de nimic, așa cum și profesorii, dascălii iau câte un pic din ființele studenților, pentru totdeauna. Probabil le oferim exact ceea ce așteaptă de la noi: metode atractive de predare, pliate pe nevoile actuale ale pieței forței de muncă și, ținând cont de schimbările intervenite în societate, un mediu în care-și pot pune în practică creativitatea, un loc în care opiniile și ideile lor contează, un climat de parteneriat atât la orele de curs, cât și în cadrul activităților extracurriculare. Organizăm împreună tot felul de evenimente și ne așezăm la aceeași masă când lucrăm la proiectele noastre comune.



– Cum a evoluat colectivul de cadre didactice din cadrul Universității „George Bacovia” din Bacău?
– Dacă la început erau mai mulți profesori care activau doar în învățământ, azi ne bucurăm de prezența unui număr mare de specialiști, practicieni în domeniul în care dețin diploma de doctor. Acest fapt este un câștig enorm pentru studenți deoarece au șansa de a învăța de la profesori care sunt implicați efectiv în activități curente în firme sau instituții.

– Ce planuri de dezvoltare instituțională aveți în vedere?
– Am demarat procedurile pentru a înființa, din anul universitar viitor, încă două programe de master: Științe penale și criminalistică și Carieră judiciară. Astfel, în anul universitar 2019-2020, absolvenții programelor de studii de licență vor avea oportunitatea să urmeze și cursuri de master în domeniul Drept. De asemenea, avem în plan reînființarea Specializărilor Contabilitate și Asistență socială. Ținem în permanență legătura cu angajatorii, mai ales cu cei din regiunea Nord-Est, pentru a ne plia pe nevoile acestora în ceea ce privește furnizarea de forță de muncă specializată.

– Care este profilul studentului Universității „George Bacovia” din Bacău?
– E simplu. Oricine își dorește să obțină competențe în domeniile de studii pe care le oferim, este motivat, serios, ambițios, implicat poate fi student și apoi absolvent al Universității „George Bacovia” din Bacău.

– Vă aflați acum în perioada celei de-a doua sesiuni de admitere. Care este oferta educațională și până când se mai pot înscrie candidații, având în vedere că pe 1 octombrie începe noul an universitar?
– Oferta noastră educațională cuprinde 4 programe de studii de licență: Administrație publică, Drept, Economia comerțului, turismului și serviciilor, Management; 6 programe de studii de master: Managementul instituțiilor din administrația publică, Managementul afacerilor, Marketing în afaceri, Management financiar-contabil, Management-Marketing, Diagnostic financiar și auditul firmei; un curs postuniversitar de formare continuă: Managementul instituțiilor de educație (60 credite) și 4 programe de studii la Colegiul de Învățământ Terțiar Nonuniversitar la care se pot înscrie și absolvenții de liceu fără diplomă de bacalaureat: Agent turism, Asistent de gestiune în unități de cazare și alimentație, Asistent manager unități hoteliere, Organizator de conferințe, congrese, târguri și expoziții. Candidații mai pot depune dosarele, pentru locurile rămase disponibile, până la data de 26 septembrie 2018, de luni până vineri, în intervalul orar 9.00 – 17.00, și sâmbăta, de la ora 8.00 la 12.00.

– Ce gânduri le transmiteți absolvenților de liceu?
– Le doresc să-și urmeze drumul în viață așa cu simt, să facă ceea ce le place și-i împlinește. Să aibă încredere în intuiție, să nu creadă în coincidențe, să-și păstreze mereu puritatea tinereții, entuziasmul, curiozitatea vie și spiritul ludic. Să fie călăuziți de adevăr, bine, iubire și frumos. Și-i așteptăm să le fim parteneri în cei mai frumoși ani ai lor.

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri